Navigacija

Akupunktura

Liječnici godinama raspravljaju o tome djeluje li akupunktura doista. No vama možda odgovor treba upravo sada.

Je li opasno ako mi netko u tijelo zabada igle? Akupunkturne su igle tanke poput vlasi, daleko tanje od igala kojima vas bodu»obični« liječnici.

Ipak, one mogu probiti i nekoliko centimetara tkiva i doprijeti do živaca, mišića ili drugih osjetljivih mjesta. To je razlog zašto se neki
pacijenti i prije akupunkture osjećaju»kao na iglama«.

akupunkturaMože li akupunktura donijeti bolove?

DA Možda nećete niti primijetiti kad vam ove igle uđu u tijelo, no neki pacijenti tvrde da su osjećali bolove nakon tretmana. Osobe koje provode akupunkturu kažu kako pacijenti, dok im se uvode igle, obično ne osjećaju ništa ili osjete samo blago bockanje. Budući da te igle mogu pobuditi živce, pacijenti mogu osjetiti i tupu bol.

Osim toga, tvrde oni, taj je postupak relativno bezbolan. U jednome su istraživanju te drevne medicinske metode, osobe koje su ih provodile medu skoro 32.000 izvedenih terapija zabilježile samo tri slučaja trajnijih bolova.

Pacijenti tvrde drugačije. Jednim se drugim istraživanjem istihznanstvenika ustvrdilo kako približno svaki deveti pacijent na mjestu uboda osjeti bolove, bilo za vrijeme ili nakon postupka, iako taj neugoda osjećaj na posljetku nestane.

Ipak je važno napomenuti kako je još više pacijenata izjavilo da su se nakon akupunkture osjećali »svježe i poletno« ili »opušteno«, a većina ih je rekla i da će s takvim načinom liječenja nastaviti.

Donosi li akupunktura kakve rizike?

NE Kao i skoro svi drugi medicinski postupci, i akupunktura može imati nuspojave, no teže su komplikacije rijetke.

Znanstvenici su anketirali skoro 2000 osoba koje provode akupunkturu, postavljajući im pitanja o više od 30.000 tretmana akupunkturom koje su proveli kroz jednomjesečno razdoblje i nije im naveden ni jedan slučaj težih komplikacija.

Infekcije kao posljedice loše steriliziranih igala, što je nekoć izazivalo zabrinutost, postale su skoro nemoguće pojavom i širokom
primjenom jednokratnih igala.

Rijetki su čak i manji problemi. Primjerice, manje od jedan posto pacijenata za vrijeme akupunkture prokr vari ili osjeti mučninu.