Navigacija

Alergije

Nekoć smo imali ovakav odabir: mogli smo patiti od simptoma alergije — kihanja, curenja nosa i svrbeža očiju— ili uzeti antihistaminik i leći u krevet prije no što nas sanjivost stigne u hodu.

Danas postoje razne nove pilule i drugi načini liječenja alergija od kojih mnogi doista i djeluju. Jedan od najvećih napredaka je taj što se dva antihistaminika, koja su se nekoć prodavala samo na recept, danas mogu kupiti i bez njega.

Sve veći broj istraživanja govori u prilog tome kako postoji učinkovita i bezbolna zamjena za injekcije kojima se provodi hiposenzibilizacija na alergen. Druga istraživanja pokazuju kako su mnogi pripravci koji se mogu kupiti u ljekarnama jednako djelotvorni kao i njihovi pandani koji se izdaju samo na recept.

POMAŽE

Ispiranje slanom otopinom

Ispiranjem kupljenom ili kod kuće spravlj enom fiziološkom otopinom rješavamo se dijela alergena te usput smanjujemo oticanje sluznice.

Jedno je talijansko istraživanje djece alergične na pelud pokazalo kako su ona koja su u sezoni alergija svoje nosne kanale ispirala triput na dan fiziološkom otopinom, manje patila od začepljenja nosa, kihanja i svrbeža (zbog čega su i uzimala manje antihistaminika) od onih koja nisu ispirala nosove.

alergijeNemojte nosnice samo malo nasprejati — nježno ih očistite s pomoću čiste štrcaljke za nos s gumenom pumpicom, posude neti za ispiranje nosa ili irigatora s posebnim nastavkom za nos.

U istraživanju provedenu na 127 odraslih osoba začepljena nosa na Sveučilištu u Michiganu, normalno je prodisalo 60 posto onih koje su temeljito ispirale nos, u usporedbi sa samo 40 posto onih koje su ga samo sprejale.
Recept znanstvenika sa Sveučilišta u Michiganu za slanu otopinu kojom se ispire nos: pomiješajte pola žličice soli, pola žličice sode bikarbone i 5 dl tople vode iz slavine.

Nagnite se nad umivaonik pa okrenite glavu na stranu tako da vam lijeva nosnica bude okrenuta prema dolje. S pomoću štrcaljke s pumpicom nježno isperite desnu nosnicu polovicom pripremljene fiziološke otopine, puštajući vodu da izlazi na lijevu nosnicu. Zatim nježno ispuhnite nos i ponovite to s drugom nosnicom.

Na kraju očistite štrcaljku.

Antihistaminici

Možda je antihistaminik sve što vam treba ako su vam simptomi samo povremeni (rjeđe od četiri dana tjedno ili traju kraće od četiri tjedna ukupno) ili toliko blagi da vam ne ometaju spavanje ili svakodnevne aktivnosti.

To je bio zaključak stručnjaka za alergije sa Sveučilišta u Washingtonu, koji su pregledali 55 istraživanja alergija. Antihistaminici se prema svojoj moći djelovanja na cijeli raspon simptoma alergija nalaze odmah iza steroida koji se prodaju preko recepta. Dobar su odabir loratadin (Claritin) i cetirizin HCl (Zyrtec), dva lijeka koja su se nekoć prodavala samo preko recepta, a danas se nalaze u slobodnoj prodaji.

Oni uzrokuju samo blagu ili nikakvu uspavanost. Njihovo djelovanje traje duže od onoga starijih antihistaminika poput difenhidramina (Benadryl), a nose i manje opasnosti od uspavljivanja. No prema provedenim usporedbama, stariji lijekovi, uključujući Benadryl i bromfeniramin (Dimetapp), pružaju i snažnije djelovanje na simptome alergija.

Najbolje ćete iskoristiti antihistaminike uzmete li ih prjie no što ćete doći u dodir s alergenirna. Postoji li ikakav razlog zbog kojega bi trebalo kupovati antihistaminike koji se prodaju samo preko recepta?

Za većinu je ljudi odgovor na to pitanje: ne. Sve donedavno prednosti antihistaminika koji se prodaju samo preko recepta bile su i trajanje djelovanja koje se protezalo na 24 sata, a nije dovodilo do sanjivosti, no danas i lijekovi koji se prodaju bez recepta nose iste značajke.

Kapi za oči s antihistaminikom

Takve kapi za oči najučinkovitiji su i najsigurniji način ublažavanja očnih simptoma alergija— svrbeža, suzenja, osjetljivosti na svjetlo, crvenila, pijeska u očima i oticanja kapaka — od kojih možete patiti ako ste alergični na pelud i/ili spore plijesni. Kapi za oči s antihistaminikom možete kupiti i bez recepta, ali će vam bolje pomoći one za koje je recept potreban. Najbolje od svih takvih kapi one su koje kombiniraju antihistaminike sa stabilizatorima mastocita.

Takve kapi brzo ublažavaju simptome, a moraju se ukapavati samo dvaput na dan za razliku od kapi koje sadržavaju samo antihistaminike, koje treba ukapavati cetiri puta na dan. Takoder su i izvrsna zamjena za kapi za oči s kortikosteroidirna, koje snažno djeluju, ali nose i opasne nuspojave.

Liječnici propisuju kapi za oči sa steroidima uglavnom kod kroničnih i teških simptoma alergija ili u slučaju očnih infekcija.

Degongestivi

Ove tablete i sprejevi za nos koji se prodaju bez recepta odčepljuju zatvorene nosne hodnike stežući natečena tkiva i krvne žile. To su učinkovita sredstva, ali oralni dekongestivi mogu uzrokovati nesanicu i tjeskobu.

Budući da povisuju krvni tlak, ne preporučuju se onima koji pate od nekih oblika zelene mrene ili problema s krvnim tlakom. Sprejevi za nos s dekongestivima neće vas po noći držati otvorenih očiju kao tablete, ali oni uzrokuju povratnu kongestiju upotrebljavate li ih dulje od tri dana zaredom.

Liječnici često propisuju dekongestive uz antihistaminike zbog potpunijeg djelovanja na alergije — ili preporuče lijekove koji se prodaju bez recepta, a koji sadržavaju obje djelatne tvari.

Što je bolje? U jednom su se tajvanskom istraživanju, koje je uspoređivalo najpoznatije takve kombinirane lijekove koji se prodaju bez recepta s onima za koje je recept potreban, oba pokazala jednako uspješnima za ublažavanje simptoma alergije. Koji je zaključak?

Najprije isprobajte pomaže li vam lijek koji se prodaje bez recepta

Nosni sprejevi sa steroidima

Ti se sprejevi kupuju samo preko recepta, ali su bitno bolji odabir od nosnih sprejeva dekongestivima kakvi i se prodaju bez recepta, jer pružaju veći raspon koristi, a mogu se i upotrebljavati češće bezopasnosti od nuspojava kakve prate dekongestive.

Takvi lijekovi u spreju potiskuju upalu, a prema australskim su stručnjacima za liječenje alergija i najučinkovitije sredstvo protiv svih pet glavnih simptoma alergija: kihanja, curenja nosa, začepljenja nosa, svraba u nosnim kanalima te svraba i suzenja očiju. Sprejevi za nos sa steroidima mogu, u usporedbi s pilulama i sprejevima s antihistaminicima, imati i bolje djelovanje.

U jednom se istraživanju, provedenu na 44 osobe s alergijama dišnog sustava na Državnomsveučilištu u Pennsylvaniji, pokazalo kako je onima koje su upotrebljavale nosne sprejeve sa steroidima nos bio manje začepljen nego onima koje su se koristile sprej em s antihistaminikom. Kao rezultat toga, te su osobe i bolje spavale, a kroz dan su se osjećale manje pospano.

A kad je 348 osoba upotreblja-valo svaki dan kroz četiri tjedna bilo sprej sa steroidom ili uzimalo antihistaminik, skupina na steroidima više si je ublažila simptome alergija. Budite strpljivi: ti lijekovi počinju djelovati unutar 10 sati od prve doze, ali do potpuna djelovanja može proći i dva tjedna.

Stabilizatori mastocita

Želite li alergiju zaustaviti skoro i prije no što se pojavi, uzrnite u obzir inhaliranje stabilizatora mastocita, poput kromolina (Intal) ili nedokromila (Tilade), Uzmete li ih čim osjetite simptome, ili čak samo zato što znate kako se koncentracija peludi u zraku povećava, stabilizatori mastocita spriječit će ispuštanje upalnih spojeva, uključujući i histamine i leukotriene, iz imunoloških stanica mastocita.

U istraživanju provedenu na 177 osoba s alergijom na ambroziju, znanstvenici su ustvrdili kako je 74 posto onih koje su u vrijeme trotjedne peludne sezone uzele stabilizator mastocita izjavile kako im je taj lijek pomogao. No tu postoji i manji problem: ti se lijekovi moraju uzimati i do šest puta na dan.

Modifikatori leukotriena

Ovi lijekovi za astmu koji se prodaju preko meepta mogu ublažiti dnevne i noćne simptome alergija jer blokiraju proizvodnju anunoloških spojeva leukotriena koji pomažu u pokretanju začepljenja, svrbeža le curenja nosa’1 suzenja očiju. jedna je njihova vrsta, monte-šakast (Singulair), u SAD-u odobrena za liječenje alergija.

No vrijede li oni dodatna troška i muke oko dobivanja recepta? Vjerojatno ne. Dva istraživanja govore u prilog tome kako hjekovi koji se prodaju bez recepta djeluju jednako uspješno a cijena im je znatno manja.

U istraživanju provedenu na Sveučilištu u Chicagu pokazalo se kako je Sudafed, dekongestiv koji se prodaje bez recepta protiv začepljenja nosa, jednako uspješan. A u istraživanju sa Sveučilišta u Illinoisu, koje je uspoređivalo Singulair s naširoko dostupnim antihistaminikom Claritinom, oba su pokazala skoro jednako djelovanje.