Navigacija

Ananas dijeta

Ananas dijeta se odnosi na laganu ljetnu prehranu i uglavnom je pravi pogodak za vruće ljetne mjesece.

U četiri dana ovom dijetom možete skinuti čak dva kilograma jer ananas, koji se još u narodu naziva „žutim čudom“, sadrži enzim bromelain koji potiče sagorijevanje masti.

Ova dijeta je također odlična u djelovanju protiv celulita, a osim toga ima i svojevrsni „anti-ageing“ efekt jer čisti kožu te ubrzava probavu.

Ova dijeta spada u kratke dijete za postizanje brzog željenog efekta. Kako biste postigli maksimalne rezultate ananas je najbolje konzumirati u svježem obliku ili u obliku soka, a kompote i raznorazne konzervirane oblike ili sušene prilikom ove dijete izbjegavajte.

ananas dijetaEnergetski sadržaj ananasa je 48 kcal na 100 g. Dobar je izvor mangana i bakra, a posebice vitamina C.

U samom sastavu ananasa nalazi se 1,4 g dijetalnih vlakana i 34 mg beta karotena. Ima izrazito važna ljekovita svojstva obzirom da nas štiti od raznih bolesti, poput prehlade,  bronhitisa, ateroskleroze, artritisa itd.

Enzim bromelain, koji sadrži, razgrađuje masti i potiče mršavljenje. Iz tog razloga je i česta komponenta tableta za mršavljenje i sličnih pripravaka koje možemo naći na policama ljekarni i drogerija.

Najbolje je ananas konzumirati između obroka jer inače bi se njegove blagodati iskoristile za proces probave hrane.
Osim svega navedenog, također je i odličan diuretik jer luči suvišnu vodu iz organizma.

Ova dijeta je zdrava, brza i jednostavna. Za vrijeme dijete redovito pijte biljne čajeve za pročišćavanje. Mi bismo vam u tome preporučili zeleni čaj, čaj od breze, artičoke i sl.

Dijetu možete provoditi dva puta mjesečno, s time da period između ponovnog držanja dijete mora trajati dva tjedna. Dakle, dijetu držite tjedan dana, zatim slijedi period pauze od dva tjedna i onda opet dijeta od tjedan dana.

Ovom dijetom pročišćavate Vaš organizam, unosite puno antioksidanta i poboljšavate Vaše zdravlje.
Imajte na umu da se brzim gubljenjem kilograma, oni često opet vraćaju. Tako da je ova dijeta više za brzinsko čišćenje organizma, negoli za dugoročan gubitak suvišnih kilograma.

U svakom slučaju, svakome organizmu će dobro doći detoksifikacija i brojne blagodati koje nam pruža ovo zdravo voće. Stoga, uživajte u ananasu – ljetnom voću punom važnih nutrijenata koji obogaćuju našu prehranu i naš organizam. Dopustite si da Vam ananas bude Vaše ljetno sunce zdravlja!

PRIMJER JELOVNIKA

Prvi, treći i peti dan

Doručak: šalica zelenog čaja bez šećera, žitarice i jogurt, kriška svježeg ananasa

Ručak: povrtna juha, za desert kriška svježeg ananasa

Užina: šalica zelenog čaja bez šećera, kriška svježeg ananasa

Večera: 200 g ribe, salata, kriška svježeg ananasa

Drugi i četvrti dan

Doručak: čaša ananas soka, šalica kave bez šećera

Ručak: 180 g pilećeg mesa pečenog u pećnici, povrće pečeno bez ulja, 2 komada integralnog dvopeka te kriška svježeg ananasa

Užina:  nemasni jogurt s komadićima svježeg ananasa

Večera:  povrtna juha, tvrdo kuhano jaje, salata od svježeg špinata i kriška svježeg ananasa

Svakako vodite računa da zadnji obrok ne smije biti 18 sati.