Anticelulitna dijeta
Celulit je jedan od problema s kojim se suočava više do 80% žena, bez obzira na dob.
Ta vrlo česta neugodna pojava ispod kože javlja se uglavnom kao posljedica nepravilne prehrane, stresa, pušenja, poremećaja cirkulacije, uzimanja kontracepcijskih tableta, ali i genetike.
Mnoge žene godinama vode bitku protiv celulita isprobavajući razne kreme i vježbe, a on je i dalje tu. Ipak, postoje metode koje mogu dati vidljive rezulate, a jedna od njih je raznolika i namirnicama bogata anticelulitna dijeta.
Izbor namirnica od iznimne je važnosti u borbi protiv celulita, a pravilno provođenje ove dijete omogućit će Vam smanjenje celulita i mršavljenje upravo na onim mjestima gdje je to potrebno.
Budući da samo mršavljenje ne igra veliku ulogu u nestajanju celulita, važno je veliku pozornost posvetiti odabiru namirnica i tjelesnim aktivnostima. Prije svega, važno je organizmu osigurati dovoljno vode (minimalno 2 litre dnevno) kako bi se iz tijela uklonili toksini i kako bi se pospješila izmjena tvari.
Vodu možete zamijeniti i čajevima od koprive, peteljki trešanja i preslice jer su dobri za poticanje cirkulacije i detoksikaciju organizma. Žitarice, voće i povrće trebale bi postati neizostavni dio dnevnog jelovnika.
Namirnice bogate vitaminom C (obojeno voće i povrće te prirodni voćni sokovi) i kalijem (banane, marice, naranče, grah, orašati plodovi, žitarice…) pospješuju uklanjanje štetnih tvari iz organizma i na taj način pomažu u borbi protiv celulita.
Veliki problem koji pridonosi nakupljanju štetnih toksina u tijelu i stvaranju celulita je opstipacija, stoga je poželjno u prehranu bogatu vlaknima uvrstiti i prirodne laksative, poput suhih šljiva.
Alkohol, cigarete, izrazito slatka ili slana jela treba u potpunosti izbjegavati.
Donosimo Vam primjer sedmodnevnog jelovnika za anticelulitnu dijetu.
1. DAN
Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jedan jogurt, žličica meda, žličica zobenih pahuljica i kruška
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške
Ručak: Pileća prsa u pikantnom umaku i kuhana riža: 100 g piletine, 40 g riže, ljutika, češnjak, peršin, juha od povrća, nemasno kiselo vrhnje ili jogurt, maslinovo ulje, sol i feferoni
Međuobrok: 1 naranča
Večera: Salata s jajem, šunkom i 50 g integralnog kruha: 60 g zelene salate, 1 tvrdo kuhano jaje, 50 g šunke, 4 žlice narančina soka, ribani hren, sol i feferon
2. DAN
Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 125 g banane
Međuobrok: 40g suhog voća po izboru: marelice, šljive, jabuke, kruške
Ručak: tjestenina u umaku od gljiva: 40 g tjestenine, 200 g gljiva, zgnječeni češnjak, sjeckani vlasac, dvije žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurt, sol i papar, 20 g mljevenih oraha
Međuobrok: integralno pecivo s 30 g nemasnog sira
Večera: salata od manga (3 žlice narančina soka, žlica octa, sol i feferon) i kriška preprženog integralnog kruha sa svježim sirom
3. DAN
Doručak: 250 g malina, 1,5 dl obranog mlijeka, žlica zobenih pahuljica, dvije žličice meda
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške
Ručak: juha od povrća (isjeckana ljutika i češnjak, pola litre juhe od povrća, 200 g tikvica i 1 paprika izrezano na kocke, 50 g šunke, 50 g bijelog graha, sol, papar, maslinovo ulje, ocat, umak od soje)
Međuobrok: jabuka
Večera: salata od piletine i tikvica (60 g zelene salate, 200 g tikvica, 3 žlice narančina soka, žlica octa, sol, papar, 3 žlice kiselog vrhnja ili jogurta) i 40 g integralnog kruha
4. DAN
Doručak: frape od 1,5 dl obranog mlijeka i 100 g manga
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške
Ručak: riba list s rižom (40 g riže, 2 filea lista, žlica limunova soka, sol, papar, žličica isjeckanog hrena i žličica kopra, 2 dl juhe od povrća, 2 žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurta, rajčica)
Međuobrok: integralno pecivo s 20 g šunke (sa senfom i zelenom salatom)
Večera: salata od šampinjona i integralno pecivo:70 g zelene salate, 100 g bijelog graha, 150 g šampinjona, 3 žlice narančina soka, žlica limunova soka, žlica maslinovog ulja, režanj zgnječenog češnjaka, sol i papar
5. DAN
Doručak: narezana jabuka, žlica limunova soka, jogurt, žlica zobenih pahuljica i žličica meda.
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške
Ručak: svinjski odrezak na istočnjački način (krastavac izrezan na ploške, pola paprike, dvije žlice narančina soka, žlica octa, pola žličice ulja, sol i papar, žličica korijandera u prahu, pola režnja češnjaka, 2 žličice umaka od soje) i 50 g integralnog kruha
Međuobrok: pola ananasa
Večera: salata s mrkvom i brokulom (250 zelene salate, 200 g mrkve, 100 g kuhane brokule, dvije žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurta, žlica narančina soka, žlica senfa, sol i papar), 40 g integralnog kruha i 30 g šunke
6. DAN
Doručak: kivi izrezan na kriške, jogurt i žlica zobenih pahuljica
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške
Ručak: omlet sa špinatom (100 g kuhanog špinata, dva žumanjka pomiješana sa soli i paprom, snijeg od dva bjelanjka, isjeckani luk, pola režnja češnjaka, žličica maslinova ulja) i 40 g integralnog kruha
Međuobrok: 50 g integralnog kruha s 2 kriške pureće salame (uz list zelene salate poprskan limunovim sokom)
Večera: pikantna salata od naranče (400 g korijena i lista celera, jedna naranča, dvije žlice nemasnog kiselog vrhnja ili jogurta, žlica narančin soka, sol i papar), kriška integralnog kruha i 30 g nemasnog sira
7. DAN
Doručak: 1,5 dl obranog mlijeka ili jogurt, žličica meda, žlica zobenih pahuljica, 150 g manga izrezanog na kriške
Međuobrok: 40 g suhog voća po želji: jabuke, marelice, šljive, kruške
Ručak: juneći file s povrćem (100 g junetine, 150 g krumpira, 150 g poriluka, 300 g celera, 3 dl juhe od povrća, sol i papar, žlica kiselog vrhnja ili jogurta, 2 žlice isjeckanog vlasca).
Međuobrok: dvije mandarine
Večera: salata sa sojinim klicama i paprikom (100 g salate, 200 g paprike, 100 g sojinih klica, žlica octa, 2 žlice narančina soka, pola žličice ulja, pola žličice senfa, žlica isjeckanog peršina, sol i papar) i 50 g integralnog kruha