Navigacija

Antihistaminici

Curi li vam nos ili vas svrbe oči, ili vam zbog peluda, prašine i drugih alergena koža izgleda kao da vas je opekla kopriva, svu krivicu možete svaliti na histamin.

Vaš imunološki sustav stvara taj spoj kao pomoć u borbi s alergenima koje unosite u tijelo. Na žalost, on usput uzrokuje i razne neugodne simptome. Antihistaminici su otkriveni slučajno a prvi su se put našli u prodaji četrdesetih godina 20. stoljeća.

Nedavno su tržište preplavili blokatori djelovanja histamina novije generacije, koji nose manje nuspojava.

Djeluju li novi antihistaminici, koji toliko ne uspavljuju, jednako učinkovito kao i stari?

NE No oni su sigurniji za upotrebu jer su manji izgledi da pod njihovim utjecajem zaspete za volanom. Desetljećima su jedini antihistaminici na tržištu bili oni snažna — i uspavljujuća— djelovanja kao što su bromfeniramin (Dirnetapp i drugi) te difenhidramin
(Benadryl).

No danas možemo odabrati antihistaminike druge generacije poput loratadina (Claritin), feksofenadina (Allegra) i cetirizina (Zyrtec). Liječnici i ljekarnici, kao i mnogi njihovi pacijenti, slažu se uglavnom u tome da na simptome alergije bolje djeluje starija generacija tih lijekova. Nekoliko je provedenih izravnih usporedbi to i potkrijepilo.

Istraživanje iz 1998. godineustvrdilo je, primjerice, kako djelatni sastojak iz Dimetappa prosuši začepljen nos i sprečava kihanje učinkovitije od djelatnog sastojka iz Claritina. Jedno je novije istraživanje 610 pacijenata s umjerenim do teškim oblicima alergija pokazalo kako djelatni sastojak iz Benadryla smanjuje nosne simptome za 78 posto, u usporedbi sa 21 posto kod desloratadina (Clarinex).

No ta su istraživanja zanemarila dobro poznate nuspojave starijih lijekova: oni pacijente puno jače uspavljuju. Ti su lijekovi izrađeni od malenih molekula koje lako prolaze kroz krvno-moždanu barijeru (sloj gustih krvnih žila koje»nadziru«ulazak tvari u mozak).

Antihistaminici Kao posljedica toga, stariji antihistaminici uzrokuju uspavanost i slabiju koncentraciju kod 20 do 35 posto ljudi (iako kod nekih takvi učinci s vremenom oslabe), Antihistaminici druge generacije sačinjeni su od većih molekula koje imaju manje izgleda za prolazak krvno-moždane barijere te imaju manje sedirajućih učinaka.

U istraživanju s pomoću simulacija vožnje, neke su osobe, kojima su dani antihistaminici prve generacije, vozile kao da su popile nekoliko koktela, dok ispitanici na novijim lijekovima nisu imali skoro nikakve ili baš nikakve poteškoće.

Nekima su stariji antihistaminici i dalje privlačni zbog svoje cijene i mogućnosti nabavke bez recepta. Ipak, većina alergologa najprije preporučuje iskušavanje novijih antihistaminika, a uporabu starijih samo ako ostali načini liječenja nisu uspješni ili u slučajevima kad njihov sedirajući učinak neće vas i vaše bližnje izložiti opasnosti.

Neki liječnici i ljekarnici preporučuju upotrebu loratadina ili drugih novijih antihistaminika tijekom dana, a navečer neki od starijih vrsta.

No ipak pazite: uzmete li antihistaminik prve generacije prije spavanja, sanjivost se može nastaviti i sljedeći dan.

Pomažu li lijekovi za alergije, kao i oni za prehladu, boljem snu?

DA No morate odabrati antihistaminik starije generacije, poput Benadryla. Svejedno i tada je potreban oprez, jer ti lijekovi neke ljude zapravo drže budnima.

Većina lijekova koji se prodaju bez recepta kao pomoć boljem snu zapravo sadržava antihistaminike, obično difenhidramin, tvar koja se nalazi u Benadrylu, ili doksilamin, djelatni sastojak npr. Vicks Nyquila i drugih lijekova za prehladu i protiv bolova koji se uzimaju prije spavanja.

Pitanje je, stoga, je li pametno patite li katkad od nesanice, popiti pilulu protiv alergije ili neki lijek protiv prehlade koji se uzima prije spavanja? To drugo i nije baš dobra ideja, jer takvi proizvodi obično sadržavaju i druge djelatne tvari koje vam nisu potrebne. Pilula protiv alergije mogla bi pomoći — ali samo nekima.

Drugima bi mogla donijeti dodatne probleme. Na primjer, takvi lijekovi obično nemaju sedirajući učinak na Azijce. Koliko god to bilo čudno, neke će ljude (posebno medu djecom i starijima) jedna doza Benadryla razbuditi kao da su upravo popili trostruki espreso.

Antihistaminici mogu pogoršati simptome zelene mrene, kroničnog bronhitisa i otežana mokrenja zbog povećane prostate. Patite li od kronične nesanice, bolje vam je pronaći uzrok i pokušati djelovati izravno na njega.

NAŠ SAVJET

Uzmite antihistaminik prije no što se izložite alergenu, umjesto da čekate dok ne počnete kihati ili šmrcati. Na primjer, ako ste alergični na pelinolisni limundžik (ambroziju), antihistaminike uzrnite prije no što počne sezona njegova peluda. Ako ste alergični na kućne ljubimce, antihistaminik uzmite nekoliko sati prije posjete prijateljima koji imaju mačku.