Navigacija

Apetit

Ne treba ga brkati s gladi (koja je zapravo fenomen s ne osobito ugodnim aspektima, generiran produženim prehrambenim pomanjkanjem) – apetit je jednostavno ugodna želja za konzumiranjem hrane.

Kad je uravnotežen, apetit je jasan i nedvosmislen znak blagostanja, fizičkog i psihičkog. Ukoliko je pretjeran, uzrokuje pretjerano unošenje hrane, s dobro poznatim posljedicama.

Njegov nedostatak, međutim, djelomičan ili potpun, često je simptom nekih neravnoteža (različita podrijetla) koje podrivaju zdravlje organizma.

KORISNE NAMIRNICE

Pivski kvasac i cvjetni prah odlični su izvori hranjivih tvari koji će, s jedne strane, doskočiti nedostatnom unošenju hrane, a s druge stimulirati vitalnost organizma.

FITOTERAPIJA

Dnevna shema koju valja uvesti na barem mjesec dana:

Angelica TM: 50 kapi, s malo vode, prije doručka.

Artičoka TM: 50 kapi, s malo vode, prije ručka.

Kamilica TM: 50 kapi, s malo vode, prije večere.

OLIGOTERAPIJA

Bakar – zlato – srebro: 1 doza dva puta tjedno.

SAVJET:

Prije negoli pomislite na sirupe na sirupe i aperitive, pokušajte povećati fizičku aktivnost, programirajući svakog dana (osobito u slučajevima djece sa slabim apetitom) barem sat vremena igre na otvorenom, ili (za odrasle) 30 – 40 minuta šetnje.

Povrh toga, česti izleti u planine ili na brežuljke, uz neizbježno udisanje svježeg i mirisnog šumskog zraka, neće moći ne probuditi želju za sjedenjem za stol.