Navigacija

Arterijska hipertenzija ili povišeni krvni tlak

Povišen arterijski tlak jedan je od najvećih zdravstvenih problema našeg vremena. Samo u jednom vrlo skromnom postotku slučajeva uzrok je moguće identificirati u nekoj organskoj smetnji (problemi s bubrezima, tumori, poremećaji u lučenju nekih hormona).

U velikoj većini slučajeva govorimo, međutim, o faktorima rizika koji se uglavnom mogu svesti na sljedeće: predispozicija muškog spola, pušenje, dijabetes, povišeni kolesterol, pretilost, prekomjerno konzumiranje soli, stres, nedostatak fizičke aktivnosti. Hipertenzija pak sa svoje strane predstavlja važan faktor koji uzrokuje, prati i otežava aterosklerozu.

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, luk, jagode, limun, mažuran, jabuke, poriluk, integralna riža, raž, grožđe.

FITOTERAPIJA

I u ovom je slučaju predloženi popis prilično dugačak. Svaka biljka, naime, ima određene karakteristike i upotrebu bi valjalo birati na osnovu vlastita iskustva, ali i uz savjet liječnika.

Crataegus oxyacantha lDH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan.

Fumaria officinalis TM: 30 kapi tri puta na dan.

Olea europea lDH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan.

Tilia tomentosa lDH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan.

Valeriana officinalis TM: 20 kapi tri puta na dan.

Viscum crataegi TM: 30 kapi tri puta na dan.

NAŠ SAVJET:

Vegetarijanska prehrana bogata je faktorima koji pozitivno utječu na razinu arterijskog tlaka. Pokazalo se, naime da su vrijednosti arterijskog tlaka u vegetarijanaca prosječno niže, a učestalost kardivaskularnih bolesti smanjena u odnosu na osobe koje konzumiraju proizvode životinjskog  podrijetla.

SAM SVOJ LIJEČNIK:

Alkoholna tinktura dod češnjaka

25 g češnjaka, 100 g 60%-tnog alkohola

Vrlo praktična i jednostavna za pripremu kod kuće, ova je tinktura vrlo korisna u obliku kure od dva mjeseca.

Očistite i nasjeckajte režnjiće češnjaka (preferira se onaj iz biološkog uzgoja). Stavite masu u 60%-tni alkohol i ostavite da se namače 10 dana. Zatim procijedite i dobro istiještite. Pripravak spremite u bočicu od tamnog stakla, po mogućnosti s kapaljkom, i čuvajte na hladnom mjestu.

Uzimajte po 20 kapi tinkture dva do tri puta dnevno, prije obroka, razrijedivši ih vodom (eventualno zaslađenom ili aromatiziranom metvicom).

Tinktura od češnjaka može biti korisna i za vanjsku uporabu kao dezinfekcijsko sredstvo potkožnih čireva i rana.