Navigacija

Arterijska hipotenzija ili niski krvni tlak

Pretjerano nizak krvni tlak manje je učestao – i u pogledu negativnih posljedica ne tako teško – u odnosu na hipertenziju (povišen krvni tlak). Pa ipak, može biti »diskretno« neugodno, zagorčavajući pomalo život (osobito u toplim godišnjim dobima) osjećajima malaksalosti i čestim vrtoglavicama.

SAVJET:

Za osobu koja pati od niskog krvnog tlaka najgori je trenutak jutro, kad ustaje iz kreveta. Dobro je stoga to ne činiti naglo, nego nekoliko sekundi posjediti na rubu kreveta, oslanjajući stopala dobro na tlo prije nego što će potpuno ustati.

KORISNE NAMIRNICE

Alge, naranče, zob, banane, borovnice, ječam, cvjetni prah, ružmarin, kadulja, timijan.

FITOTERAPIJA

Artemisia absinthum TM: 5 kapi tri puta na dan.

Eleuthercoccus TM:  5 kapi dva puta na dan.

Quercus peduncula 1DH pupoljci: 50 kapi na dan.

Ribes nigrum 1DH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan.

Rosmarinus officinalis 1DH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan.

Salvia officinalis TM: 20 kapi tri puta na dan.

HIDROTERAPIJA

Osvježavajuća kupelj za zdjeličnu zonu:

Tijekom ljeta ili općenito u sparne dane veliko olakšanje i ujedno povisuje opći tonus organizma. Naravno, vrijeme koje odaberete mora biti daleko od obroka.

Što nam je potrebno?
– kada za kupanje

Postupak:

Napunite kadu vodom određene svježine. Sjednite polagano u vodu, tako da uronite čitav zdjelični predio. Tijekom kupke mokrim rukama trljajte bokove, trbuh i prsni koš. Nakon 4-5 minuta izađite, obrišite se, ocijenite i nekoliko minuta hodajte.

Sam svoj liječnik:

Voda od anđelike i miješanog matičnjaka

100 g svježih listova i cvjetova matičnjaka, 10 g korijena anđelike, korica od 1 limuna, 5 g cimeta u štapićima, 10 g klinčića, 0.5 l 60%-tnog alkohola za kolače.

Sve sastojke stavite u staklenu posudu s hermetičkim zatvaranjem. Ostavite da se namače 20 dana, ali svaki dan posudu protresite. Procijedite i čuvajte u dobro zatvorenim bočicama od tamnog stakla, u čiji je zatvarač ugrađena kapaljka. Uzimajte 10-15 kapi, razrijeđenih toplom vodom, dva do tri puta dnevno.