Navigacija

Artritis

Odrasle osobe osteoartritis doživljavaju slično kao i djeca upale uha: uz frustracije i bolove. Jedina je razlika u tome što se artritis nikad ne preraste.

U propadanju hrskavice, čija je uloga ublažavanje udara i trenja u zglobovima, ulogu igraju i geni, no taj proces mogu ubrzati ozljede iz prošlosti, previše ili premalo tjelovježbe pa čak i šepanje.

Za osteoartritis još uvijek nema lijeka, ali se istraživanja usmjeravaju na ublažavanje njegovih posljedica.

ŠTO POMAŽE?

Acetaminofen (Tylenol)

Ovaj jeftin lijek, relativno siguran — kad se uzima prema uputama — i s malo rizika od krvarenja u probavnom traktu (kakva mogu uzrokovati ostala sredstva protiv bolova), trebao bi vam biti prvi odabir za liječenje blagih do umjerenih bolova od artritisa.

Jedan je pregled sedam istraživanja ustvrdio kako osobe koje uzimaju acetarninofen imaju približno za četiri ocjene slabije bolove (na ljestvici jačine bolova) od onih koje uzimaju placebo, a to je statistički značajna razlika.

Artritis Akupunktura

Jednostavan čin uvođenja igle u kožu i potkožno tkivo koljena može vam pomoći ublažavanjem bolova od artritisa.

Već je više puta dokazano u usporedbama prave akupunkture s lažnom ili čak s konvencionalnim načinima liječenja artritisa, kako ta drevna kineska metoda ne samo ublažava bolove nego katkad i poboljšava rad zglobova.

Primjerice, u jednom je istraživanju 283 sudionika bilo ili poučavano o artritisu ili su 26 tjedana primali pravu ili lažnu akupunkturu.

Oni koji su primili pravu akupunkturu osjetili su za 23 posto bolje olakšanje bolova.

Također, 150 posto veće poboljšanje fizičkih funkcija i 7% posto bolju općenitu sposobnost funkcioniranja, u usporedbi s drugim skupinama.

Vražja kandža

Čini se kako je protuupalno djelovanje ove biljke slično onome posebnih lijekova protiv bolova koji se prodaju preko recepta, a nazivaju se COX-2 inhibitori (primjerice celekoksib, Celebrex).

Ipak, ona ne nosi opasnosti od mogućih nuspojava COX-2 inhibitora, uključujući povišen rizik od probavnog čira, bolova u želucu i srčanog udara. Istraživanja u kojima su sudionici uzimali dnevne doze od 60 miligrama harpagosida (djelatni sastojak vražje kandže), ustvrdila su kako je ta biljka pomogla u smanjivanju bolova od artritisa kuka, koljena i kralješnice.

Mršavljenje

Izgubiti koji kilogram najbolje je sto možete napraviti i za sprečavanje artritisa i za ublažavanje bolova, oticanja t izgleda za moguć invaliditet koji on uzrokuje. Prevelika tjelesna masa jednostavno na zglobove postavlja prevelika opterećenja.

Nije nužno puno smršavjeti kako biste uživali u koristima: svaki kilogram manje smanjuje opterećenje vaših koljena za puna četiri
kilograma. U jednom se veliku istraživanju pokazalo kako je mršavljenje samo 10 posto tjelesne mase(znači: 8 kilograma kod osobe koja teži 80 kilograma), značajno poboljšalo funkcije koljena i kukova.

Primjerice, osobe koje su uspjele toliko smršavjeti mogle su u šest minuta prohodati veću udaljenost te se uspinjati stubama brže od onih koje nisu izgubile ni grama.

Injekcije kortikosteroida

Injektiranje kortikosteroida izravno u artritični zglob pomaže smanjiti bolove i ukočenost ublažavajući upalu. Jedna je analiza 10 istraživanja ustvrdila kako osobe koje prime takve injekcije imaju 66 posto veće izglede, od kontrolne skupine, za smanjenje bolova i bolju funkciju njihova artritična koljena čak i 24 tjedna nakon liječenja.

Slične pozitivne rezul tate pokazala su i istraživanja injekcija koje se daju u oboljelo rame.

Iako one mogu ublažiti upalu koja je izravni uzrok bolova, ne mogu učiniti ništa na rješavanju temeljnog problema, a to je propadanje hrskavice. Pored toga i njihovi učinci uglavnom traju kratko.

Treba ih upotrebljavati razumne jer dugoročno liječenje može dovesti do stanjivanja kože, debljanja, natečenosti lica, povišenog krvnog tlaka, očnih mrena i osteoporoze.

Artritis Tjelovježba

Bez obzira na to koliko to može u početku biti teško ili bolno, želite li poboljšati rad svojih zglobova,morate se pokrenuti.

Istraživanja jedno za drugim pokazuju kako je tjelesna aktivnost važan i uspješan način liječenja kojim se ublažavaju bolovi i povećava funkcija zglobova ograničena artritisom.

Kakve su tjelesne aktivnosti najbolje? Mudar pristup— kakav je prihvatila većina liječnika,organizacija koje se bave artritisom te znanstvenika — mješavina je triju vrsta aktivnosti.

Vježbanje raspona pokreta, poput istezanja i plesa kojima se pomaže održavati raspon pokreta i gipkost zglobova.

Vježbe snage za jačanje mišića koji štite i podupiru zglobove. Aerobne ili vježbe izdržljivosti kojima se drži pod nadzorom tjelesna masa, smanjuje upala i održava funkcija zglobova.

Idealno bi bilo da s vježbama započnete uz fizikalnog terapeuta ili trenera koji razumije problem artritisa i može vam sastaviti prilagoden program tjelovježbe.

Krema s kapsaicinom

Spoj kapsaicin paprici daje ljutinu. Kao sastojak kreme za bolne zglobove može vam ublažiti bolove od artritisa. U jednom se istraživanju nasumično odabralo osobe oboljele od artritisa koje će upotrebljavati bilo pravu kremu ili placebo.

Jačina se njihovih bolova i ukočenosti ocjenjivala u tjednu prije početka liječenja, a zatim i tijekom svakodnevna liječenja kremom koje je trajalo 28 dana. Rezultati su pokazali slabljenje bolova za približno 16 posto u skupini koja je dobivala placebo, a za 77 posto u skupini koja je dobivala kremu s kapsaicinom.

Velike su se razlike zamijetile već u drugom tjednu ispitivanja. Još su veće i brže razlike primijećene kodukočenosti koja se već u prvom tjednu smanjila za 18 posto u kontrolnoj skupini te za približno 86 posto u skupini koja je upotrebljavala pravu kremu.

Zanimljivo je kako je jedno drugo istraživanje ustvrdilo da i pacijentima kojima znanstvenici kažu kako je kapsaicin manje učinkovit od drugih lijekova, takva krema ipak odgovara najviše medu svim mogućnostima borbe protiv bolova. Koji je glavni razlog tome? Manje nuspojava.