Navigacija

Astma

U korijenu ovog neugodnog respiratornog problema nije uvijek moguće raspoznati neku alergijsku reakciju. Uzrok je katkad dosta mutan i nije ga lako klasificirati.

Izvjesno je međutim da se ova smetnja pojavljuje ponajviše u velikim, zagađenim gradovima, kod djece koja su odrasla na adaptiranom mlijeku umjesto majčinom,  kod osoba koje puše ili su primorane živjeti/raditi u okruženju zagađenom dimom cigarete, itd.

Prehrambenu terapiju – neophodnoj, ali oskudnih rezultata ako se provodi izolirano – svrhovito je poduprijeti dobrom fitoterapijom i, kada je to moguće, nekim homeopatskim lijekom koji će odrediti stručan liječnik.

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, alge, mrkva, kupus, luk, zelena salata, ječam, cvjetni prah, peršin, hren

FITOTERAPIJA

Naljevak – miloduh, ružmarin, lavanda
Pomiješajte sastojke u jednakom omjeru. Stavite 2 žlice u 6 dcl kipuće vode i nakon 10 minuta procijedite. Pijte na šalice tijekom dana.
Ribes nigrum 1DH pupoljci
50 kapi, razrijeđenih s malo vode, 2 do 3 puta na dan najmanje 2 mjeseca.
Viburnum lantana 1DH pupoljci
50 kapi, razrijeđenih s malo vode, 2 do 3 puta na dan najmanje 2 mjeseca.

HIDROTERAPIJA

Kupka ruku na rastućoj temperaturi

Dekongestira bronhe i pospješuje ekspektoraciju (iskašljavanje, izbacivanje sluzi, gnoja i drugih izlučevina iz dišnih puteva).

Što nam je potrebno?

–    Umivaonik s otvorom za otjecanje prekomjerne vode

Postupak:

Sjednite udobno ispred umivaonika napunjenog vodom temperature tijela. Uronite obje ruke i postupno 15 minuta povećavajte temperaturu do 40 stupnjeva C. Obrišite ruke i odmarajte se u krevetu narednih pola sata.