Navigacija

Astma

Bolujete li od astme, vaši su dišni putovi stalno osjetljivi. Stoga vas svakovrsna dražila, od peludi preko alergena kućnih ljubimaca do duhanskog dima pa čak i hladna zraka, mogu dovesti do upale osjetljivih sluznica dušnika i dušnica vaših pluća.

Tako nadražene dišne cjevčice natiču, začepljuju se i grče, što će vam uvelike otežati disanje. Taj opis odgovara pojavi astme koja, ako se pravilno ne liječi, može imati i smrtne posljedice.

Na žalost, mnoge osobe ne shvaćaju kako boluju upravo od astme — ili njezinu ozbiljnost podcjenjuju. Držite svoju astmu pod nadzorom planiranim liječenjem koje uključuje lijekove, redovite kućne provjere disanja mjeračem vršnoga protoka, kao i mudre taktike za koje nisu potrebni lijekovi.

astma Osobni plan liječenja astme-crno na bijelome

Polovica svih osoba oboljelih od astme ne prepoznaju upozoravajuće znakove prijetećeg napadaja, a 75 posto njih ne uzimaju lijekove koji djeluju dugoročno (poput inhaliranja kortikosteroida), a koji takve napadaje sprečavaju.

Odvojite li vremena kako biste sa svojim liječnikom sastavili plan liječenja.

To će vam se uvelike isplatiti.

U jednoj su analizi 17 dobro postavljenih istraživanja znanstvenici zaključili kako osobe s razradenim planom borbe s astmom imaju 40 posto manje izgleda da zbogproblema s disanjem završe u bolnici.

Pravi će vam plan pomoći i s kašljem i zvukom koji dolazi od suženja dišnih kanala, a moći ćete i voditi normalan život.

Vaš bi plan trebao uključivati sljedeće informacije.

  • Kako uzimati svakodnevne lijekove?
  • Kada uzeti lijekove brza djelovanja za»prvu pomoć« kod napadaja astme
  • Kada i kako se koristiti uređajem za mjerenje vršnog protoka koji će vam pomoći u ranu prepoznavanju pogoršanja stanja
  • Kako izbjeći okidače na koje ste osobno osjetljivi (poput kućnih ljubimaca)?

Zamolite liječnika da vam sastavi tablicu u kojoj će se nalaziti imena potrebnih lijekova, njihove doze i vremena uzimanja, kao i okolnosti u kojima te doze ili vrijeme njihova uzimanja trebate promijeniti.

Procjenjuje se da 40 do 50 posto oboljelih od astme svoje lijekove ne uzimaju pravilno. Stručnjaci za astmu sa sveučilišta Columbia tvrde kako s pomoću grafikona možete spriječiti da se to dogodi i vama.

Izbjegavanje pokretača astme

Alergeni kućnih ljubimaca, plijesan, grinje, pelud — svi oni mogu kod osjetljivih osoba pokrenuti napadaj astme. U veliku istraživanju Europljana oboljelih od astme, znanstvenici su ustvrdili kako osobe s najtežim oblicima astme imaju triput više izgleda za osjetljivost na plijesan od osoba koje boluju od najblažih oblika ove bolesti.

Otkrivanje vaših okidača (napravite alergološko ispitivanje) i nadziranje doticaja s njima glavni je korak u vašemu planu liječenja.
U istraživanju provedenu na skoro 1000 djece oboljele od astme i objavljenu u časopisu New England Journal of Medicine, pokazalo se kako ona djeca čije su obitelji suzbijale grinje stavljajući na ležajeve i jastuke posebne prekrivače i pažljivo usisavajući, imale na svaka dva tjedna jedan dan više bez simptoma astme nego djeca iz obitelji koje se tim metodama nisu koristile.