Navigacija

Aterioskleroza ili ateroskleroza

Posljedice i komplikacije ovoga patološkog procesa čine danas, u takozvanim industrijaliziranim zemljama, 50% uzroka smrti. Što znači da arterijska hipertenzija (povišeni krvni tlak), infarkt, cerebralna hemoragija (izljev krvi u mozak, moždani udar) ima brojne i raznorodne uzroke, među kojima nepravilna prehrana zauzima, istina, pozamašno mjesto, ali ne treba zaboraviti ni uvjete rada, tip zabave, društvene odnose…

Riječ je, naime, o degenerativnoj bolesti krvnih žila, prouzročenoj taloženjem masnih tvari i kalcija na njihovim stijenkama, koja se uglavnom javlja u arterijama. Krvni je tlak redovito povišen, a dotok krvi u organe smanjen ili prekinut.

Kad je riječ o uzrocima vezanim za prehranu, preventivna strategija koju bi valjalo provoditi polazi već od najranijeg djetinjstva, odnosno od dovoljno duge prehrane bebe majčinim mlijekom i polaganog i postupnog odbijanja od sise. U odrasloj se dobi, konzumiranje bjelančevina i masti životinjskog podrijetla mora svesti na pravu mjeru, te odgovarajuće i kontinuirano unošenje biljnih vlakana.

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, alge, artičoke, mrkva, kupus, trešnja, jagoda, suncokret, pivski kvasac, limun, jabuke, borovnice, orasi, raž, soja, grožđe.

FITOTERAPIJA

Alnus glutinosa lDH pupoljci: 50 kapi na dan
(U slučaju cerebralne skleroze ili nakon srčanog udara)

Betula verrucosa 1DH sok: 50 kapi ujutro, u velikoj čaši vode.

Sam svoj liječnik

Alkoholna tinktura od češnjaka

25 g češnjaka, 1 dcl alkohola za likera (60%-tní)

Nasjeckajte češnjak (preporučljivo je nabaviti onaj iz biološkog uzgoja). Stavite ga da se namače u alkoholu 10 dana. Procijedite i dobro istisnite meso biljke. Pripravak spremite u bočicu od tamnog stakla, po mogućnosti s kapaljkom, te čuvajte na hladnom mjestu.

Uzimajte po 20 kapi tinkture dnevno prije obroka, razrijeđenu zaslađenom vodom ili aromatiziranu metvicom.
Tinktura se može koristiti i za vanjsku upotrebu, za dezinfekciju furunkula (potkožnih čireva) ili ozljeda.