Navigacija

Atkinsova dijeta

Izumitelj ove popularne dijete je doktor Robert C. Atkins i njena najvažnija značajka je visok unos bjelančevina, a nizak unos ugljikohidrata.

Dijeta traje između 24 do 30 dana, a može se izgubiti čak do 24 kg!

Provodi se u tri glavne faze.

1. FAZA DIJETE

Trajanje: prvih 14 dana

OBILJEŽJA: unos ugljikohidrata limitiran je na manje od 20 grama na dan. To je ključni dio ove faze jer se čitav organizam u tom periodu mora prilagoditi minimalnom unosu ugljikohidrata. Ovo je tzv. Test razdoblje u kojem pratimo promjene našeg organizma, privikavamo se na novonastale promjene prehrane i stječemo snagu volje za dalje.

atkinsova dijeta2. FAZA DIJETE

Trajanje: 5- 7 dana

OBILJEŽJA: gubitak tjelesne mase trošenjem masnih zaliha, dnevni unos ugljikohidrata je ograničen na 15 do 40 grama. Može se konzumirati meso i povrće sa niskim sadržajem ugljikohidrata.

 3. FAZA DIJETE

Trajanje: zadnjih 7-8 dana

OBILJEŽJA: postupno se uvode veće količine ugljikohidrata, ali sa ograničenjem na 60 grama.

Ova faza je ujedno i završna i ključna je jer se nove prehrambene navike prenose na održavanje tjelesne mase.

 

KAKO ATKINS DIJETA FUNKCIONIRA – pitali smo voditelje Centra za zdravo i lijepo tijelo Altis?

 

” Eliminacijom neželjenih ugljikohidrata (a oni se nalaze u većini naše prehrane), potiče se jetra na pretvaranje masnih naslaga u glukozu uz stvaranje dodatnih proizvoda poput raznoraznih ketona koji suzbijaju osjećaj gladi u našem organizmu.

Bitno je znati da se kroz provođenje dijete, moraju uzimati dodaci prehrani poput vitaminskih tableta, ne bi li se nadoknadio deficit istih.”

ŠTO SMIJEMO JESTI, A ŠTO NE?

NE SMIJEMO:

– kruh, krumpir, brašno, soju, grašak, pohano meso, slatkiše, tjesteninu, kikiriki, lješnjak, margarin, šlag, šećer (zamijeniti umjetnim sladilom), čokolada, sladoled, sir i voće, brza hrana, žvakaće gume itd.

 

SMIJEMO:

– SVE VRSTE PROTEINA JESTI NEOGRANIČENO!

– a to bi bili: piletina, junjetina, teletina, svinjetina, janjetina, puretina, iznutrice, divljač, sve vrste kobasica i salama (osim hrenovki), jaja na sve načine, riba

– možete konzumirati i rajčicu, papriku, krastavac, zelenu salatu, rotkvicu, špinat, luk, blitvu, raštiku, radič itd.

– možete piti običnu vodu, mineralnu vodu, nezaslađeni čaj i kavu, a od sedmog dana se možete počastiti i s malo vina

 

DIJETU PROVODIMO DO ONOG TRENUTKA KADA JE ŽELJENA TJELESNA TEŽINA POSTIGNUTA!

Nakon toga unos ugljikohidrata mora ostati smanjen, no ne toliko drastično kao i prilikom provođenja same dijete.

Ono što je jako bitno jest da se pridržavate dijete, pogotovo u početku, te na taj način razvijete nove prehrambene navike.

Dijeta se nikako ne preporuča trudnicama, osobama s kroničnim oboljenjima i ostalima osjetljivima na velike promjene u radu organizma.

atkinsova dijetaUgljikohidrati su od velike važnosti za ispravno funkcioniranje organizma, ali njihovo prekomjerno konzumiranje dovodi do nakupljanja suvišnih kilograma kojih se kasnije teško riješiti.

Ovom dijetom na lak način moći ćete uvidjeti koje namirnice vam odgovaraju, koje ne, bez kojih možete i bez kojih ne možete.

Iako je izazvala mnogobrojne polemike oko toga je li dijeta uistinu djelotvorna ili ne, mnogi ljudi složili bi se da je učinila čuda.

Zahtijeva prilagođavanje, čeličnu volju i želju za napretkom.

Kao i kod svake dijete, učinkovitija je uz tjelovježbu i pravilno uzimanje namirnica.

Dobro je što se unos ugljikohidrata nije u potpunosti smanjio kao u prvoj inačici ove dijete, već je samo reduciran na minimum koji je, znanstveno dokazano, dovoljan da potakne gubitak kilograma.

Mnogo slavnih osoba je uspjelo dokazano skinuti višak kilograma upravo ovom dijetom. Tako da biste zasigurno uspjeli i Vi ukoliko Vam odgovara ovaj način prehrane.

Rezultati su brzo vidljivi što zasigurno povećava našu motivaciju držanja ovakvog dijetnog plana.

Danas se debljina u svijetu smatra jednom od vrsta ovisnosti pa se tako i pristupa njezinom problemu. Naš savjet je da se uključite u specijalizirane forume o mršavljenju koji su odlična besplatna pomoć pri mršavljenju.

Najpoznatiji takav forum na ovim prostorima je mrsavljenje-forum.com. Savjetujemo uključivanje na takav jedan forum jer ćete samom komunikacijom na forumu biti u stalnom kontaktu sa ljudima koji imaju isti problem i tako razmijeniti iskustva, dobiti besplatnu podršku koja je u takvoj borbi iznimno važna, čuti nove korisne stvari koje vam mogu olakšati put mršavljenja i jednostavno napraviti dobru podlogu da mršavljenje bude dugoročno uspješno!

Istraživanja Američkog instituta za pretilost u Ohio-u pokazala su kako su osobe uključene u takav tip aktivnog sudjelovanja na forumu imale u prosjeku 2 kilograma brži gubitak kilograma mjesečno te su znatno dulji period zadržali postignutu težinu.