Navigacija

Bradavice

Bradavicama zovemo malene tvorbe na koži u obliku oštro ograničenih čvorova prekrivenih rožnatim slojem koji površinu ćini grubom na dodir.

Obične bradavice (verrucae vulgares) mogu biti pravilnog, okruglog ili nepravilnog oblika, veličine od nekoliko milimetara do otprilike jednog centimetra, a boja im može varirati od žute ili smeđe do svijetlosive ili sivocrne.

Obično su lokalizirane na mjestima pritiska na kožu kao što su prsti, laktovi, koljena ili tabani, no najčešće ih susrećemo na nadlanici i na prstima.

Poseban su oblik bradavice na tabanima (iverucae plantares) koje zbog pritiska imaju ravnu površinu i često se javljaju u skupinama, a pri hodu ili trčanju mogu izazivati bol.

Problem uzrokuje prisutnost Papova virusa (humani papilomavirus) čije djelovanje izaziva hiperplaziju (povećanje broja tkivnih stanica) epitela i razne promjene na stanicama.

Mogu se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, trajati godinama ili se nakon nekoliko mjeseci spontano povući i za neko se vrijeme pojaviti na drugom mjestu.

Nije poznat imunološki mehanizam koji dovodi do njihova povlačenja, ali je uočeno da je stvaranje bradavica često vezano za izuzetno stresne događaje ili pogrešne prehrambene navike, dakle oslabljen imunitet organizma omogućuje aktivaciju i razmnožavanje virusa.

Bradavice mogu biti prilično zarazne, a prenositi se mogu s čovjeka na čovjeka ili u iste osobe s jednog mjesta na drugo (autoinokulacija).

SAVJET:

Prije nego što krenete provoditi u djelo savjete koji slijede, morate biti sigurni da je riječ doista o pravoj bradavici, a ne npr. o nekoj vrsti tumora kože. Zbog toga je uvijek dobro konzultirati se s liječnikom.

KORISNE NAMIRNICE

Češnjak, luk, žitne klice, pivski kvasac, cvjetni prah.

FITOTERAPIJA

Calendula officinalis TM
Nastrugati svježe listove i uz pomoć flastera aplicirati na bradavice prije spavanja.

Thuya TM
Svake večeri prije spavanja nekoliko mjeseci kapnuti po jednu kap na bradavicu.

HOMEOPATIJA

Za bradavice na tabanima, u vremenu od 1-2 mjeseca, koristite kombinaciju sljedećih pripravaka:
Antimonium crudum  9CH: 3 granule ujutro
Nitricum acidum 9CH: 3 granule uvečer
Thuya 30CH: 3 granule jednom tjedno

SAM SVOJ LIJEČNIK:

Zaštitivši zdravu kožu rupičastim flasterom, izravno na bradavicu nanesite jedan od sljedećih proizvoda:
– mliječni sok još nezrele smokve
– sok od rosopasa
– režnjić češnjaka
– mliječni sok od maslačka