Navigacija

Bradavice

Ne, bradavicama se ne možete zaraziti dirate li žabu krastaču. Te ne baš lijepe izrasline, uzrokovanehumanim papiloma~vrusom, pojavljuju se — i nestaju — jednako misteriozno, često bez obzira na to čime ste ih se pokušali riješiti.

Zapravo je poznato kako su bradavice izvanrednopodložne placebo učinku. Vjerujete li kako će neki način liječenja djelovati, vjerojatno i hoće. Inače se odabirliječenja zasniva samo na metodi pokušaja i pogrešaka.

A na kraju se, i to često, bradavice ponovo pojave, čak i ako ste ih se riješili kod liječnika— zato metode navedene pod»pomaže«uzmite s rezervom.

POMAŽE

Salicilna kiselina

Taj djelatni sastojak flastera i drugih sredstava koji se za liječenje bradavica prodaju bez recepta, djeluje tako da odljušti zaraženu kožu. Ona uzrokuje blag nadražaj koji pomaže i pokretanjem imunološkog sustava u borbu s virusima u zahvaćenu području.

U pregledu 13 dobro postavljenih istraživanja, salicilna kiselina izliječila je 75 posto bradavica. No naoružajte se strpljenjem — možda će trajati i tjednima ili mjesecima dok se ne riješite bradavica (za to vrijeme bi mogle i same nestati).

Želite li najbolje rezultate, bradavice svaki put prije nanošenja ljekovitog sredstva najprije namačite u toploj vodi, a zatim s pomoću brusnog papira uklonite sloj mrtve kože.

Bradavice Zamrzavanje (krioterapija ili tekući dušik)

Želite li iskušati te načine liječenja, morat ćete posjetiti liječnika. Tekući dušik uništava bradavice tako što izaziva stvaranje vodenasta mjehura (poput žulja ili opekline) oko njih.

Nakon približno tjedan dana, tekućina iscuri. Možda ćete za konačne rezultate morati takvo liječenje ponoviti više puta. U istraživanju provedenu na 225 osoba, trebalo je poduzeti 12 takvih liječenja zaredom kako bi se postigla»stopa izlječenja« od samo 45 posto.

Druga istraživanja govore u prilog tome kako je i salicilna kiselina jednako uspješna kao i standardna krioterapija. Zamrzavanje uzrokuje bolove pa se ne preporuča djeci.

Ekstrakt češnjaka

U laboratoriju se pokazalo kako se spojevi češnjaka bore s virusima i zaustavljaju njihovo množenje u zaraženim stanicama. Može li taj začin»srediti«bradavice) U istraživanju sa skupinom koja je dobivala placebo, bradavice su svakodnevno močene ekstraktom češnjaka koji ih je»izliječio« za tri do četiri mjeseca.

Čvrsta ljepljiva traka

Novinske je naslove 2002. godine preplavio rezultat istraživanja prema kojemu je takva traka (engl. duet tape) bila uspješnija protiv bradavica od krioterapije.

Dobrovoljci u skupini koja se koristila ljepljivom trakom lijepili su njezine komadiće preko svojih bradavica i ostavljali ih ondje šest dana. Nakon toga su ih odlijepili, bradavice namakali pa mrtvi sloj kože sastrugali brusnim papirom ili kamenom plovućcem. Preko noći su bradavice bile nepokrivene, a zatim bi se cijeli ciklus ponavljao.

Pošto su to ponavljali dva mjeseca, bradavice su nestale kod 85posto sudionika iz te skupine, u usporedbi sa samo 60 posto u skupini koja je prolazila krioterapije.

Ipak, jedno je novije istraživanje ustvrdilo daleko manju učinkovitost »liječenja ljepljivom trakom«,štoje možda bilo uzrokovano time što su znanstvenici toga puta upotrebljavali prozirnu ljepljivu traku, a ne standardnu, sivu. Siva sadržava gumu, a prozirna ne.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI!

× Kiretaža i kauterizacija

Kirurško uklanjanje bradavica, nakon čega se spaljuje koža, postiže 65 do 85-postotan uspjeh, ali je bolno i ostavlja ožiljke. Pored toga, 30 posto se bradavica svejedno vrati.