Navigacija

Brancin “al cartoccio”

Priprema ribe u jednostavnom paketiću je jedna od najčišćih primjera talijanske kulinarske filozofije kad se radi o ribi.

Svako manipuliranje sa kulinarskim trikovima ili komplicirane tehnike I umaci talijani doživljavaju kao herezu, jer sa darovima mora treba postupati baš kao sa svakim darom – sa velikim poštovanjem.

Brancin “al cartoccio”Sastojci:

2 brancina od 300 g, očišćena od utrobe I ljuski

sol I svježe mljeveni papar

4 režnja češnjaka, narezani na tanke ploške

ljuta grubo mljevena papričica, po ukusu

nekoliko grančica svježeg timijana

ekstra djevičansko maslinovo ulje

nekoliko žlica bijelog suhog vina

2 žlice limunovog soka

1 bjelanjak, razmućen

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 250°C.

Izrežite 2 velika komada masnog papira za pečenje (dovoljno velikog da na njega stane svaka riba, sa nekoliko centimetara viška kad se preklopi na pola).

Dobro začinite ribu s soli i paprom. Položite ribu na sredinu svakog komada papira. Posipajte češnjakom, papričicom, timijanom i pokapajte sa maslinovim uljem, vinom i limunovim sokom.

Premažite rubove papira sa bjelanjcem i preklopite ga tako da zatvorite ribu. Stavite u pećnicu i pecite 10-tak minuta, dok se paketi ne napuhnu. Servirajte na tanjuru u papiru sa još dobrog maslinovog ulja.