Brancin sa pestom, koromačem i narančom
Sastojci:
4 brancina (oko 350 g svaki), odvojenih fileta
pola žličice šafrana, samljevenog u prah
2 žlice bijelog vinskog octa
2 veće glavice koromača
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
sol
1 žličica šećera
200 ml sviježe cijeđenog soka od naranče
20 g maslaca
za pesto:
25 g pinjola, tostiranih
2 režnja češnjaka
1 vezica svježeg bosiljka
50 g parmezana, svježe naribanog
maslinovo ulje
Priprema:
Provjerite za kosti na filetima, posolite i natrljajte koru sa šafranom.
Napravite pesto u mužaru ili blenderu: izmiksajte sve sastojke.
Za koromač, odstranite vrhove i vanjska vlaknasta rebra. Razrežite svaku glavicu na pola po duljini, izvadite kocen ali ostavite malo na samom kraju da drži rebra zajedno.
Zagrijte pećnicu na 190°C
Zagrijte 2 žlice maslinovog ulja na tavi koja može i u pećnicu. Pomiješajte sol i šećer zajedno i posipajte po koromaču. Prepecite polovice koromača na ulju da dobiju lijepu zlatnu boju sa svih strana.
Podlijte sa sokom od naranče da otopite sve što se primilo za dno tave. Dodajte komad maslaca i prelijte umak preko koromača.
Prekrijte sa masnim papirom i pecite 15-20 minuta, dok koromač ne omekša.
Dok se koromač peče, zagrijte ulje i pecite filete oko 3 minute na strani kože. Okrenite i pecite još oko minutu.
Izvadite koromač i zarežite ploške , ali ne do kraja da ga možete razdvojiti u “lepezu”. Položite filete na njih i pokapajte sa pestom.