Navigacija

Carski rez

Carski rez je nakon epiziotomije najčešće korištena porodnička operacija. Njome se dijete porađa kroz – najčešće – vodoravni rez trbušne stijenke, maternice i plodovih ovoja.

Ranije se radio okomiti rez i ožiljak je bio puno vidljiviji i veći negoli u današnje vrijeme. Jako je bitno da se on u Hrvatskoj ne obavlja na zahtjev trudnice već da za njega trebaju biti jake zdravstvene indikacije.

On je najopsežnija porodnička operacija (u usporedbi s epiziotomijom, eksploracijom i evakuacijom materišta te vakuum ekstrakcijom) i nosi puno veće rizike nego vaginalni porod kod zdrave trudnice i zdravog djeteta.

To vrijedi iza sami zahvat i za period nakon operacije. Stoga se carski rez izvodi samo u nuždi kada su majka ili dijete ugroženi ako se ide na vaginalni porod. Najčešće se izvodi u općoj anesteziji, a može i u spinalnoj anesteziji.

carski rezKako se izvodi carski rez?

Rez na koži trbuha izvodi se u većini slučajeva vodoravno u donjem dijelu trbuha.

Razlog je zato što je to mjesto najpogodnije za porađanje djeteta, a ožiljak je manje vidljiv.

Prvo se radi rez prednje trbušne stijenke, zatim rez maternice i plodovih ovoja te se potom na dobiveni otvor porađa dijete.

Porodničar rukama vadi dijete, a asistent mu pomaže na način da potiskuje svod maternice.

Nakon vađenja djeteta, slijedi podvezivanje i rezanje pupkovine, a dijete se predaje neonatologu (specijalist pedijatar za novorođenčad).

Slijedi porod posteljice i pregled materišta (unutrašnjosti maternice). Pregledava se i trbušna šupljina te slijedi šivanje.

Zašto izvodimo carski rez?

Postoje razne indikacije za carski rez. Odluka o tome se donosi individualno za svaku trudnicu i njeno dijete. O tome se može odlučiti tijekom samog poroda, ako on ne teče kako bi trebao, ili pak još za vrijeme trudnoće ako su prisutne određene komplikacije. Za carskim rezom se poseže ako je ugrožen život trudnice i djeteta, a ugroženost djeteta se najčešće prosuđuje prema zapisu kardiotokografa – tzv. CTG uređaja.

Taj aparat tijekom poroda bilježi otkucaje dječjeg srca te jačinu trudova majke. Ispala pupkovina je stanje kada se pupkovina nađe između dječje glavice i tvrdog dijela porođajnog kanala te se zbog djelovanja trudova glavica natiskuje na pupkovinu i smnajuje dotok krvi (kisika) prema djetetu. U ovom slučaju se vide i promjene u krivulji CTG-a te i to ukazuje na ugroženost djeteta pa se porod žurno dovršava carskim rezom.
Nenormalni položaj djeteta u maternici ponekad onemogućuje vaginalni porod. Najčešće je to poprečni položaj kada je dijete dužinom svoje kralježnice vodoravno smješteno u maternici (umjesto okomito kako bi trebalo biti, sa glavicom u zdjelici majke). Stav zatkom koji puta može biti razlog za dovršenje poroda carskim rezom, posebno ako se radi o nedonošenom djetetu.

Višeplodne trudnoće često se dovršavaju carskim rezom, posebno one koje su uslijedile nakon „umjetne oplodnje“, a svakako ako se radi o trudnoći s tri ili više beba.

Produljeni porod je relativna indikacija za carski rez i ne postoje stroga pravila o duljini trajanja poroda. Za očekivati je da porod prvorotkinje traje dulje od onog kod višerotkinje. Obično je uz duljinu trajanja poroda potreban i dodatni razlog da bi se donijela odluka da se ide na dovršenje trudnoće carskim rezom.

Placenta previa je naziv za posteljicu koja se smjestila na putu porođanja djeteta, tj. u donjem dijelu unutrašnjosti maternice i spriječava porađanje prirodnim putem. Sličan slučaj je i sa tumorom previus koji smeta prolasku djeteta. To može biti dobroćudni tumor – miom, koštana izraslina ili bilo koji drugi tumor na tom mjestu.

carski rezOdljuštenje posteljice ugrožava dijete time što je manja površina posteljice u kontaktu s unutrašnjosti stijenke maternice, pa dijete dobiva manje kisika.

I majka je pritom ugrožena krvarenjem u prostor ispod posteljice.

Sužena zdjelica je naziv za zdjelicu koja je prema standardnim mjerama preuska za porađanje prosječno velikog djeteta.

Bitno je na vrijeme odrediti veličinu zdjelice majke kao i veličinu bebe kako bi se znalo da li je vaginalni porod uopće moguć.

Stanje nakon operacije na maternici, posebno ako je bila riječ o operaciji znatne malformacije maternice (npr. pregrada maternice, dvoroga maternica) ili tumora maternice, može biti uzrok intervencije carskim rezom jer tada postoji ožiljak koji bi mogao puknuti prilikom naprezanja kod poroda prirodnim vaginalnim putem.

Nezrelost vrata maternice uz prenešenost trudnoće može biti razlog da se učini carski rez. Vrat maternice pred kraj trudnoće prirodno sazrijeva i smekšava se kako bi omogućio prolazak djeteta. Ako se to ne događa te je trudnoća dosegla 42. tjedna, dijete je ugroženo jer posteljica ne može više adekvatno obavljati svoju funkciju.

Rak vrata maternice također može biti indikacija za carski rez. Ako se rak otkriva kod trudnice u visokom stadiju trudnoće, tada se prvo porađa dijete carskim rezom, a tek potom se liječi rak. U rotivnom se rak liječi u ranoj trudnoći neovisno o ishodu trudnoće (naravno ovisno i o tipu raka te njegovom stadiju i stanju žene).
Akutni korioamnionitis, tj. svježa bakterijska upala u maternici koja zahvaća plodove ovoje, a može prijeći i na dijete, još je jedno od stanja koje zahtijeva brzu intervenciju.

Teške bolesti majke koje mogu ugroziti njen i bebin život dodatan su signal za carski rez (npr. srčane ili plućne mane, tumor mozga te upala slijepog crijeva  ili zapletaj crijeva koji se ujedno operiraju prilikom carskog reza kako se ne bi obavljale dvije operacije).

Eklampsija ili preeklampsija stanja su visokog krvnog tlaka u trudnoći. Zbog njih je ugrožen život trudnice pa se takve trudnoće riješavaju carskim rezom.

Oporavak nakon carskog reza?

Kako smo ranije naveli, carski rez je ozbiljna operacija n atrbuhu i ne treba mu se pribjegavati bez jakih i ozbiljnih razloga koje smo gore naveli.

Izvodi se najčešće u općoj anesteziji te nakon njega slijedi dulji oporavak, isprva u jedinici intenzivnog lječenja, a kasnije na odjelu babinjača nakon carskog reza. Zahtijeva intenzivniji nadzor i mirovanje. Na početku majka nosi urinarni kateter i prima infuziju za nadoknadu hrane i tekućine.

Često preventivno dobija i antibiotik. Kontroliraju se tlak, krvna slika i urin. Rana od reza se treba adekvatno i redovito previjati  i šesti dan nakon operacije se mogu izvaditi konci. Rodilja se obično pušta kući sedmi dan od poroda. Ako postoje neki drugi zdravstveni problemi rodilje, moguće je da se boravak u bolnici produlji.

Jako je bitno da se miruje i kod kuće te da se nikako ne dižu teški tereti.

Obzirom da Vas čeka briga oko malog djeteta, važno je da imate maksimalnu podršku i pomoć od supruga i bližnjih.