Navigacija

Celulit i prehrana – pobjedite celulit!

Vjerujem da mnoge od vas već imaju dobre i zdrave prehrambene navike. Svijest o zdravoj prehrani neprestano raste, okružene smo mnoštvom informacija i svjesno ili nesvjesno ih upijamo, a zatim počinjemo i primjenjivati.

Zaboravite izglađivanje i dijete čak i ako imate višak kilograma, jer je dokazano da niskokalorična prehrana otežava prirodni proces razgradnje masnih stanica (čak mu pogoduje, jer tijelo u pokušaju da sačuva svoje energetske rezerve puni formacije celulita).

Prehrana usmjerena na smanjivanje celulita neće ukloniti postojeći celulit, ali će sprječavati nastanak novog, jer joj je cilj pomaganje organizmu u oslobađanju toksičnih tvari. Zbog toga anticelulitna prehrana zahtijeva oduzimanje kalorija već lako probavljivu hranu.

Kako sam već spomenula, najbolje rješenje je prelazak na zdravu prehranu koja se zasniva na piramidi pravilne prehrane.

Temelj svakodnevne prehrane čine žitarice i njihovi proizvodi: rižąječam, proso, heljda, pšenica, raž, zob (zobene pahuljice), tjestenina i kruh. Oni su izvrstan izvor vlakana i B vitamina.

Najbolje je jesti cjelovite namirnice, što znači i smeđu rižu, kruh i tjesteninu od cjelovitog brašna (integralno brašno) jer rafinirani proizvodi ne sadrže vlakna koja su potrebna za odstranjivanje štetnih tvari iz organizma.

Celulit i prehrana – pobjedite celulit!Bitne i zdrave namirnice koje možete jesti u izobilju su i mahunarke.

Ne zaboravite da osim raznih vrsta graha tu spadaju i leća, slanutak, bob, grašak, azuki te naročito (pogotovo za žene!) zdrava soja koje možete spremati na razne načine ili ih dodavati u složence, variva i juhe.

Ako ga već niste probali, sigurno ste barem čuli za tofu, tzv. sir od soje koji se danas može kupiti u svim trgovinama zdrave hrane.

Tofu je odlična, lako probavljiva, namirnica koja sadrži obilje zdravih bjelančevina.

Povrće treba svakog dana neizostavno biti na jelovniku, a posebnoje dobro zeleno lisnato povrće kao što su blitva, kelj, kupus, brokula i špinat. Ne zaboravite voće koje možete jesti u svim oblicima – svježe, kuhano, pećeno ili osušeno! Ako ga jedete bez dodatka šećera dobili ste odličan prirodan i zdrav desert! Voće i povrće sadrži niske količine masti, a bogati su vitaminima, mineralima i biljnim vlaknima.

Treću stepenicu piramide pravilne prehrane čine proizvodi koje treba jesti tek povremeno ili u malim količinama. Njih pokušajte ograničiti na jednom, dvaput tjedno ili jednostavno smanjite količine u odnosu na namirnice iz prve dvije skupine. Tu spadaju mliječni proizvodi (jogurt, obrano mlijeko, svježi sir), nemasno meso, riba, perad i jaja.

Te su namirnice bogate bjelančevinama, ali i teže probavljive i s mnogo više (zasićenih) masti. Upravo zbog toga mliječni proizvodi (uglavnom mlijeko, maslac i tvrdi sirevi) često izazivaju dodatne tegobe kao što su pojačani simptomi PMS-a, masnija kože itd, a nije rijetka ni alergija na mlijeko (najubičajenija od svih vrsta alergija na hranu jer mlijeko sadrži više od 25 vrsta različitih bjelančevina koje mogu izazvati alergiju, te zbog netolerancije na laktozu). Danas na tržištu postoje brojne biljne zamjene odnosno mlijeko pa i vrhnje, pudinzi od soje, zobi i riže.

Oni su svakako zdraviji izbor, ali naravno promjene koje ćete uvesti u prehranu ovisiti će o vašem ukusu i zdravstvenom stanju.