Navigacija

Celulit u trudnoći

Promjenom staničnog tkiva kože povećava se količina vode i nakupina masti u masnim stanicama. Masti, toksini i voda skupljaju se ispod kože stvarajući tako izgled „narančine kore“.

Neki su od uzroka nastajanja celulita loša cirkulacija, masna i nezdrava prehrana, izlaganje stresu, nedovoljna fizička aktivnost i premali dnevni unos tekućine.

Budući da žene za vrijeme trudnoće dobiju na težini, a nisu u mogućnosti baviti se zahtjevnijim fizičkim aktivnostima, tako površina „narančine kore“ u tom razdolju postaje još vidljivija.

Celulit ne ugrožava zdravlje ni trudnice ni djeteta, ali u tom razdoblju žene ne bi smjele koristiti anticelulitne kreme ni odlaziti na kozmetičke tretmane za uklanjanje celulita.

Anticelulitne kreme sadrže mnoge štetne sastojke koji kroz kožu mogu ući u krvotok, stoga nije preporučljivo korištenje takvih krema ni u vrijeme dojenja. U razdoblju trudnoće, najbolje je primjenjivati prirodne metode za sprječavanje celulita. Ovdje možete naći nekoliko jednostavnih savjeta koji mogu biti korisni u sprječavanju stvaranja celulita za vrijeme trudnoće.

celulit u trudnoćiIzbjegavajte stres

Budući da je stres jedan od glavnih uzročnika celulita, opuštanje je od velike važnosti za buduće majke. Relaksacija će dobro doći ne samo vamo, nego i vašoj bebi.

Hranite se zdravo

Iako ćete doći u iskušenje da uzmete slatkiše ili neku drugu kaloričnu hranu, imajte na umu svoj krajnji cilj – lijepo tijelo bez celulita i nakon trudnoće. Izbjegavajte unos zasićenih masti i šećera.

Oslobodite tijelo od toksina

Detoksikacija je veoma važna u sprječavanju nastanka celulita, stoga povećajte unos povrća, voća i vode.

Krećite se

Budući da je izbor vježbi za trudnice ograničen, možete raditi lagane vježbe koje vam savjetuje liječnik. Šetnja također može biti korisna.

Pravilnom ishranom i adekvatnim vježbanjem može se spriječiti nastanak celulita za vrijeme trudnoće, no ako vam to i ne uspije,  imajte na umu da će se povratkom u normalno hormonsko stanje nakon poroda ponovno stvoriti uvjeti za lakše uklanjanje celulita.