Navigacija

Cimet dijeta

Jedan je od najpoznatijih začina, cimet, slatkasta je mirodija upečatljivog mirisa.U Bibliji se spominje 2800 godina prije Krista, u Kini i prije,a u drevnom Egiptu bio je skuplji i od zlata.

Iznimno cijenjen kao dodatak jelima i zbog svoje ljekovitosti.

cimet dijetaCimet dijeta ne zahtjeva promjenu dosadašnjih navika i jelovnika, osim što se za doručak i ručak dodaju jogurt u koji je dodana žličica cimeta. Druga opcija je da se štapić ili čajna žličica cimeta skuha u pola litre vode. Napitak poklopite i pustite da odstoji pola sata te ga treba piti ujutro na prazan želudac.

“Mršavljenju može pomoći i kombinacija med-cimet. Žličicu meda potrebno je pomiješati s pola žličice cimeta, mješavinu prokuhati u vodi količine jedne šalice. Napitak se podijeli na pola da bude dovoljan za dvije doze. Prvi dio se popije ujutro pola sata prije doručka, a drugi pola sata prije odlaska na spavanje.” 

– dali su nam savjet voditelji poznatog Centra za zdravo i lijepo tijelo Altis  koji nude usluge mršavljenja, oblikovanja tijela i rehabilitacije.

Nikako se ne treba zanemariti njegova velika energetska i nutritivna vrijednost. Cimet sadrži  4% proteina, 3,2% masti i 80% ugljikohidrata. Izvrstan je izvor dijtetskih vlakana, mangana, željeza, kalcija, bakra, cinka, vitamina C, vitamina K te je dobar izvor riboflavina i piridoksina.

Istraživanja pokazuju da cimet:

– pomaže dijabetičarima pojačavajući osjetljivost na inzulin i uravnotežava razinu šećera u krvi

– snižava razinu masti i lošeg kolesterola

– ima fungicilno djelovanje, uništava gljivice i sprječava njihov rast

– sadrži salicilate koji snižavaju temperaturu i imaju analgetsko i protuupalno djelovanje

– sprečava preveliko grušanje krvi ( kod fizičkih ozljeda)

– miris cimeta potiče rad mozga, poboljšava pažnju, radnu memoriju, memoriju prepoznavanja i vizualni doživljaj

– može se korisiti kao alternativa tradiconalnim konzervansima hrane jer ulja cimeta imaju antimikrobno djelovanje