Cimet i zdravlje
Svjedočenja o cimetu kao začinu i lijeka sežu još 0d drevnoga Egipta, a cimet se spominje iu Bibliji. Ta aromatična kora drveta postala je i jednim od prvih luksuznih proizvoda koji su se izmj enjivali između Bliskoga istoka i Europe.
Cimet vrste Cejlon (nekadašnje ime za Šri Lanku) najbolje je kakvoće, a danas se uzgaja širom svijeta. Navest ćemo samo nekoliko razloga zašto je cimet tako učinkovit u borbi protiv ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.
Cimet stimulira receptore inzulina, a blokira enzim koji ih deaktivira, stoga stanice mogu bolje iskoristiti glukozu. Tako cimet može u znatnoj mjeri pomoći dijabetičarima koji su oboljeli u odrasloj dobi i regulirati razinu šećera u krvi.
Činjenica je da čak i manje od pola čajne žličice cimeta dnevno snižava razinu šećera u krvi kod oboljelih od staračkog dijabetesa. Samo jedan gram dnevno (otprilike četvrtina do pola čajne žličice) snižava razinu šećera u krvi 2o posto i razinu kolesterola 7-27 posto, kao i triglicerida 23-30 posto.
To je izuzetno važan podatak za sljedbenike Perriconeovih savjeta jer je reguliranje šećera u krvi jedan od ključnih načina zaustavljanja starenja lica i tijela.
Čini se da je čak i samo umakanje štapića cimeta u čaj dovoljno za snižavanje razine šećera u krvi.
Cimet suzbija ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) na dva načina: zaustavlja oslobađanje upalne masne kiseline zvane arahidonska kiselina iz membrana trombocita, a ujedno smanjuje formiranje upalnog prostaglandina (prenosioca poruke) zvanog tromboksan A2. Takvo djelovanje može ograničiti stvaranje nakupina trombocita i smanjiti protok krvi.
Esencijalna ulja iz cimeta pomažu u zaustavljanju rasta bakterija i gljivica. Mogu čak zaustaviti i oštećenja koja stvara Candida albicans, kvasna gljivica otporna na uobičajeni lijek protiv gljivica, Flukonazole.
Tijekom istraživanja cimet je uspoređen s anisom, đumbirom, sladićem, mentom, muškatnim oraščićem, vanilijom i sintetskim konzervansima za hranu BHAi BHT. Pokazalo se da cimet sprečava oksidaciju
daleko učinkovitije nego svi ostali, osim mente.
I sam miris cimeta potiče rad mozga, uključujući pažnju, pamćenje, I vizualno-motoričku brzinu.
– Cimet je visoko cijenjen u ayurvedskoj i tradicionalnoj kineskoj medicini zbog svoje sposobnosti zagrijavanja, a koristi se i za ublažavanje prehlade i gripe. Kada osjetite prve znakove prehlade, pokušajte je zaustaviti čajem od kore cimeta i svježeg đumbira.
Kao što Vidite, postoji mnoštvo fantastičnih prehrambenih rješenja za suprotstavljanje djelovanju ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Uz to, tu su i mnoga druga jela prepuna drugíh zdravih čimbenika koji pomažu u odgađanja ili prevenciji neželjenih ząkova djelovanja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a i starenja.
Vodič kroz kupnju, kuhanje i pripremu hrane bez ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a
Cilj je ovoga člancima pokazati vam kako prepoznati i izbjegavati hranu I metode pripreme koje pokreću stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a. Upoznat ću vas s načinima pripreme hrane bez ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a kojima se borimo protiv starenja kože i unutarnjih organa, a pritom ne emo okus.
Kao što smo doznali, određene vrste hrane, posebice prerađene hrane,sadrže ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) zbog aditiva koji utječu na okus i izgled proizvoda. Također smo naučili da neke metode pripreme hrane potiču stvaranje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a.
Hrana pripremljena na visokim temperaturama, primjerice, ne samo da potiče stvaranje tih glikotoksina, nego izaziva i stvaranje toksina koji izazivaju rak imutacije gena.
ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) se stvara i unutar organizma kada jedemo određenu vrstu hrane, kao što su na primjer šećer i škrob. Molekule šećera vezuju se na BAGE, receptor ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a, što rezultira povećanim upalnim procesom i oksidacíj skim stresom.
To pak dovodi do mnoštva kroničnih iupalnih bolesti, uključujući i arteriosklerozu, dijabetes, bolesti bubrega, Alzheimerovu bolest i druge neurodegenerativne bolesti – kao i naboranu i obješenu kožu. Srećom, veći dio stvaranja ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )-a može se spriječiti, a sve počinje s hranom koju jedemo i metodama njezine pripreme.
Zapamtite, ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ) iz hrane koji se apsorbira u kivotok može biti ozbiljan izvor toksičnih kemijski i biološki aktivnih tvari. On se samo djelomično uklanja urinom, stoga je logično zaključiti da preostali ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE ), koji se zadržava u tijelu, ima ozbiljne negativne posljedice. Ipak, nešto se može učiniti.
Stvaranje i nakupljanje ZPG ( ZAVRŠNI PROIZVODI GLIKOLIZACIJE )~a može se znatno smanjiti ako znamo koja hrana i koje metode pripreme blokiraju ili znatno smanjuju njihovu razinu u tijelu.