Navigacija

Čokolada i zdravlje

Još jučer je čokolada bila nezdrava slastica koja je kvarila zube, širila nam struk i uzrokovala bubuljice. No već je danas ona uistinu zdrava namirnica za koju se tvrdi kako poboljšava raspoloženje, štiti srce, pa čak i pomaže u borbi protiv raka.

Kao da nam treba toliko razloga da je zavolimo! No je li to sve ipak predobro da bi bilo istinito?

Je li tamna čokolada dobra za naše zdravlje?

DA Za razliku od mliječne čokolade, tamna je čokolada bogata spojevima koji se bore protiv srčanih bolesti.  Slobodno je uvedite kao povremenu poslasticu. Ako ste uvijek prednost davali mliječnoj čokoladi, možda je vrijeme da tamnoj date još jednu priliku.

Zrna kakaovca od kojih se dobiva kakaova masa, kakao maslac i kakao prah, sve sastojci raznih čokoladnih proizvoda, puna su flavonoida.

Čokolada i zdravljeTi snažni antioksidansi neutraliziraju slobodne radikale koji oštećuju stanice i uzrokuju bolesti. Drugi dobri izvori flavonoida uključuju čaj, grožde i grejpfrut. Tamna čokolada sadržava daleko više flavonoidom bogatih čestica kakaa negoli mliječna čokolada.

Ti fiavonoidi iz tamne čokolade povećavaju razine dušikovog oksida, plina koji uzrokuje opuštanje i širenje krvnih žila, što pak olakšava optok krvi i omogućuje nizak krvni tlak.

Zapravo, neka istraživanja govore kako često trošenje tamne čokolade može visoki krvni tlak sniziti učinkovito poput uobičajenih lijekova.

I jednom su istraživanju znanstvenici zamolih 10 muškaraca i žena s visokim krvnim tlakom da jedu 100 g tamne čokolade na dan (jedna mala čokoladica ima oko 40 g).

Slična je skupina dobrovoljaca jela svaki dan porciju bijele čokolade, koja nema flavonoida.

Nakon 15 dana skupinama je zamijenjena vrsta čokolade koju su jeli.

Znanstvenici su tada otkrili kako prehrana koja uključuje tamnu čokoladu (ali ne i bijelu) dovodi do snižavanja sistoličkog krvnog tlaka (prva brojka u vrijednost krvnog tlaka) za 12 jedinica i dijastoličkog tlaka (druga brojka) za 9 jedinica.

Druga istraživanja pokazuju kako jedenje tamne čokolade smanjuje upale, još jedan čimbenik rizika za srčane bolesti, te da usto tijelo postaje osjetljivije na inzulin, što može pomoći protiv šećerne bolesti tipa 2.

Možda ste se zapitali kako ikoji slatkiš može biti dobar za zdravlje? Tamna čokolada sadržava nesto manje šećera od mliječne čokolade, ali sadržava i više masnoća, kao i podosta kalorija. Zbog toga ćete se, pretjerate li s čokoladom, lako udebljati. No njezine masnoće ne povisuju razine kolesterola. Približno ih se 1/3 nalazi u obliku oleinske kiseline, zdrave jednostruko nezasićene masnoće koja se nalazi i u maslinovom ulju.

NAŠ SAVJET

Potražite tamnu čokoladu sa sadržajem kakao dijelova od 60 i više posto, jer takva čokolada sadržava visoke koncentracije zdravih flavonoida. Te je podatke sve lakše pronaći. Budući da su prednosti tamne čokolade sve poznatije, sve je više i proizvođača koji se diče sastavom svojih čokolada. Ipak, nemojte se iznenaditi što su čokolade koje sadržavaju najveće postotke kakao dijelova ujedno i najgorče.