Navigacija

Čokolada sastojci

Žene doslovce polude za čokoladom! Kažu: »Tijelo jednostavno ne možeš ne pojesti – izluđuje tel« Mnoge žene tvrde da im je s čokoladom fantastično,nebitno je li riječ o mliječnoj čokoladi, onoj za kuhanje ili o grioitanza.

Kod tog fenomena među znanstvenicima postoje razmimoilaženja: jedni smatraju da je kemijskog, a drugi psihološkog pa čak i kulturološkog podrijetla.

Američka neurobiologinja dr. Debra Zellner kaže da je sve u psihologiji,dok duga strana koja je i znatno brojnija, kaže da je sve posljedica kemijskih procesa u mozgu.

Naime, u čokoladi se krije više od 400 raznih kemijskih spojeva među kojima ima kofeina, teofilina, serotonina, triptofana i anandamida. Budući da prije mjesečnice u mozgu dolazi do promjena, one se manifestiraju promjenom raspoloženja (razdražljivost, osjetljivost), čokolada može pomoći jer obiluje magnezijem i malim količinama serotonina te bi mogla brže uspostaviti normalno stanje.

Čokolada sastojciNe bi trebalo zanemariti ni turning aminokiseline triptofana u čokoladi, koji je »građevni« materijal u sintezi serotonina.

A upravo nedostatak ovog neuroprijenosnika »potkopava« žensko raspoloženje, kako u fazi PMS-a tako i u fazi menopauze!

Naime, definitivno je utvrđeno da u čokoladi postoje male količine anandamida, za kojeg bi se u slobodnoj interpretaciji moglo reći da je sličan »unutarnjem canabisu.

Da bi se slijedom toga izazvala prava ovisnost trebalo bi pojesti oko 12 kg čokolade, što je fizički nemoguće! Ina kraju nešto o endorfinima.

Sva slatka hrana, osobito čokolada, u mozgu izaziva izlučivanje unutarnjeg opijata endorfina, koji kod čovjeka izaziva osjećaj ugode i zadovoljstva. Pojačano izlučivanje endorfina smanjuje osjetljivost na bol, pa bi se tako moglo objasniti blagotvorno djelovanje čokolade kod tipičnih predmenstrualnih tegoba.

Nisam siguran da ovdje vrijedi pravilo – više čokolade, manje boli – jer bi se onda protiv bolova propisivala čokolada, a ne analgetici. I na kraju, tu je I tvar kemičarima dobro poznata kao feniletilamin (engl. love-chemical), koji se luči u mozgu (osobito kod zaljubljenih) i pretvara u dopamin, i to u centrima za seksualno zadovoljstvo gdje se inače postiže orgazam.

Ako se ova tvar u čistom stanju konzumira u visokim dozama, izaziva promjene ponašanja koje su vrlo slične stimulativnom djelovanju amfetamina (čokoladni amfetamin). Čokolada na neki način stimulira stvaranje i aktivnost feniletilamina, a
postoji čak i teorija o pojavi depresije koja je vezana za ovu tvar. Zaljubljenima čokolada ublažava ljubavne jade!

Mnogi koji u novinama i časopisima pišu o čokoladi zaboravljaju da ona bila ne samo dio filozofskih, psiholoških već i znanstvenih istraživanja.

Kada se kaže da su ta istraživanja obavljena na Sveučilištu Harvard, priča postaje posebno zanimljiva. U pokusu je sudjelovalo 7800 osoba oba spola koje su jele čokoladu i Čokoladne slatkiše jedanput do triput tjedno tijekom više godina. Zaključak istraživanja bio je da su osobe koje su jele čokoladu živjele dulje od skupine koja uopće nije jela čokoladu!

Ako tražite objašnjenje, ono je relativno jednostavno: tabla čokolade sadržava skupinu moćnih antioksidansa čija bi se količina mogla mjeriti s čašom crnog vina! Katehini iz čaja poznati su antioksidansi i zato je zdravo piti čaj. E pa, tabla čokolade ima četiri puta više katehina od crnog čaja!

No činjenica je da je čokolada »opasna« slastica jer izaziva nezajažljivu glad potičući lučenje inzulina. Što više pojedete, više želite! Nemojte se zavaravati da se želja za čokoladom može nadomjestiti nečim drugim. Postoji čak ovisnost o određenoj vrsti čokolade, a napast je tako velika da je ovisnici kupuju uvijek na istome mjestu!

Osobe na redukcijskoj dijeti trebale bi gledati na čokoladu kao na nagaznu minu: svako približavanje postaje opasno!