Navigacija

Čula sam za intuitivno jedenje i pristup bez dijetalne prehrane. Sto se podrazumjeva pod time?

Pristup bez dijetalne prehrane razvili su mnogi koji vjeruju da dijetalnaprehrana nije rješenje za kontrolu težine i da uzrokuje više problema nego što ih rješava.

Izvorni zapisi 0 toj temi su knjiga Geneen Roth Breaking Free From Emotional Eating* (2003.) i When Women Stop Hating Their Bodies’ (1995.) autorica Jane Hirschmann i Carol Munter.

Glavna je zamisao maknuti se od rigoroznih jelovnika i pojma dobri/J i loših namirnica, a cilj je olakšati oboljelima da se vrate prirodnom načinu hranjenja pomažući im da osluškuju vlastitu glad i sitost, te vlastite želje koje često posve krivo funkcioniraju u osoba oboljelih od poremećaja prehrane.

Moderan izraz za takav pristup jest intuitivno jedenje. Evelyn Tribole i Elyse Resch u svojoj knjizi Eating: A Revolutionary Program  Wares”, (2003.) tvrde da je jedini spas što se hrane tiče povratak osluškivanju mudrosti vlastita tijela.

Kathryn McPhee, finalistica Američkog idola 2006., koja mi je dolazila u dnevnu bolnicu u Kalifornijski centar za poremećaje prehrane, izjavila je u časopisu People da joj je intuitivno jedenje pomoglo uspostaviti pravilan odnos prema hrani, vratiti normalnu težinu i pobijediti bulimiju.

Slijedi jednostavan opis intuitivnog jedenja Evelyn Tribole:

»Ne treba očekivati da će se netko s poremećajem prehrane odmah baciti na inuitivno jedenje. Počnete li prerano, bez stručne pomoći, možda ćete na kraju razviti osjećaj straha, frustracije i nemoći.

Navest ću pokazatelje vaše spremnosti za intuitivno jedenje (upamtite da to valja učiniti u suradnji s timom zaduženim za vaše liječenje):

  • Biološka obnova ravnoteža. Patite li od anoreksije, prvo morate vratiti težinu. U protivnom, nije realno očekivati da ćete biti u stanju prepoznati signale gladi, a kamo li tek cijeniti glad i sitost. Patite li od bulimije ili poremećaja prejedanja, morate se prvo s kaotičnog hranjenja vratiti na redovite obroke.
  • Neovisno o poremećaju hranjenja, bit će vam potreban plan jedenja i pomoć nutricionista koji će pripomoći pri uspostavljanju ravnoteže.
  • Spoznaja da poremećaj prehrane nema veze s težinom ili hranom nego da ima dublje korijene. Čim to počnete prihvaćati… jedenje će postati dio… vaše brige prema sebi i više neće biti obrana poremećaja.