Navigacija

Debljina

Stanje u kojem se u određenom životnom trenutku zatekne ne samo velik broj odraslih osoba, nego i mnogo djece. Ostavimo li po strani posljedice estetske prirode (budući da se referentni kriteriji, na tom polju osobito, često mijenjaju), opasnost po zdravlje koju debljina donosi čini je problemom koji nipošto ne smijemo zanemariti.

Dijabetes, arterijska hipertenzija, artroza i određeni oblici karcinoma samo su neke od mnogih bolesti uzrokovanih ili izravno povezanih s prekomjernom tjelesnom težinom.

Krivca, dakako, ne moramo uvijek tražiti u nama samima i našem nemaru prema vlastitu tijelu: korijeni toga fenomena duboko su vezani za organizaciju suvremenoga industrijaliziranog i potrošačkog društva, za hranu koju nam od djetinjstva nameće, baš  kao što nam nameće i prijevozna sredstva, način rada i provođenja slobodnog vremena, ali i oblikovanja vlastitih osjećaja…

SAVJET:

Daleko više od drastičnih dijeta, čiji su rezultati nepogrešivo rasplinju u roku od nekoliko tjedana ili mjeseci, za održavanje ili vraćanje vlastite idealne težine korisno je usvojiti – malobrojne, ali postojane – dobre prehrambene  navike .

Primjerice, naviku redovitog konzumiranja integralnih žitarica, naviku „monoobroka“ (to jest sastavljenog od samo jednog jela), naviku da kao predjelo jedemo bogate salate od sirovog povrća, a za voćem posežemou vrijeme koje je daleko od konzumiranja drugih namirnica, da svakodnevno barem pola sata hodamo dobrim korakom, itd.

KORISNE NAMIRNICE

Alge, zob, trešnje, luk, komorač, jagode, limun, jabuke, krumpir, grejp, poriluk, repa, celer, raž, maslačak, grožđe.

FITOTERAPIJA

Betula verrucosa 1DH Limfa: 50 kapi odmah po buđenju
Pilosella TM:  50 kapi prije ručka
Fucus vesiculosus TM: 50 kapi prije večere

OLIGOTERAPIJA

Cink – Nikal – Kobalt: 1 doza 2 puta tjedno.