Navigacija

Demencija – Izgubili ste ključeve? Potražite kurkumu

Epidemiološko istraživanje koje je provedeno kako bi se otkrila veza između zdravlja i prehrane upućuje na to da ljubitelji kurkumom bogatog curryja smanjuju rizik od senilnosti oko 5o posto, dok čak i samo povremeno uživanje curryja smanjuje rizik od demencije 38 posto.

Za Alzheimerovu bolest karakteristično je stvaranje naslaga bjelančevina koje potiču upalni proces, zvanih beta-amiloidi, koji također stvaraju zamršene čvorove pod nazivom fibrili.

Demencija - Izgubili ste ključeve? Potražite kurkumuNitko zasad sa sigurnošću ne može utvrditi jesu li naslage beta-amiloida i fibrila uzrok ili posljedica zasad još tajanstvenog procesa koji dovodi do Alzheimerove bolesti.

Izvjesno je, međutim, da naslage beta-amiloida i fibrili uvijek prate simptome Alzheimerove bolesti te da lijekovi i prehrambeni čimbenici koji sprečava upalni proces, oksidaciju i formiranje beta~amiloida i fibrila ublažavaju I simptome Alzheimerove bolesti.

Zadaća je makrofaga, posebnih stanica imunološkog sustava u našoj krvi, da uklone beta-amiloide iz moz a.

Nažalost, kod mnogoh ljudi ti makrofagi ne djeluju pravilno. Time naš imunološki sustav slabi, a izlažemo se i povećanom riziku od upale koja oštećuje mozak i koja je karakteristična za Alzheimerovu bolest.

Prema istraživačima s medicinskog fakulteta kalifornijskog sveučilišta u Los Angelesu (UCLA), kurkumin poboljšava sposobnost makrofaga da uklone naslage iz moždanog tkiva pacijenata oboljelih od Alzheimerove bolesti.

To proučavanje, provedeno na oboljelima od Alzheimerove bolesti, uz zdravstvenu kontrolu, na 24. sata je izložilo makrofage ekstrakta kurkume. Ishod istraživanja bio je vrlo uzbudljiv. Makrofagi koji su prošli kroz tretman kurkumom bili su u stanju pravilno funkcionirati i ukloniti naslage beta-amiloida iz moždanog tkiva.

Ta prva otkrića mogla bi dovesti do posve novog pristupa u liječenju Alzheimerove bolesti. Osobito me raduju takva otkrića jer dokazuju da poboljšanje prirodne funkcije imunološkog sustava prirodnim tvarima ne samo da povećava sposobnost tijela da ukloni naslage koje su možda zaslužne za obolijevanje od Alzheimerove bolesti i drugih vrsta demencije, nego se to također ostvaruje na siguran i učinkovit način, bez nuspojava.