Navigacija

Depilacija u trudnoći

Trudnice se često pribojavaju depilacije – da li se ona smije ili ne smije? Da li je depilacija voskom sigurna za bebu? Da li je korištenje epilatora sigurno? I razna druga pitanja nam u tom periodu prolaze kroz glavu.

Obzirom da je trudnoća period u kojem nam hormoni divljaju, nerijetko se događa da, za vrijeme čitave trudnoće ili pak u određenom periodu, dlakavost se čak i poveća. Često se dlake javljaju i na mjestima na kojima ranije nisu bile izrađene, kao na primjer – na području trbuha.

Ako Vam se ne vrate na staro do kraja trudnoće, trebale bi nakon poroda. Može se javiti i druga situacija – da Vam se dlake prorijede u trudnoći. Također zbog utjecaja hormona.

Čudni su ti hormoni i što sve rade našem tijelu, zar ne?

Što se tiče sigurnosti izvođenja depilacije u trudnoći, možete ju slobodno raditi ako Vas ne smeta bol i izaziva neugodu u Vašem tijelu.

Tijelo je često posebno osjetljivo u tom periodu pa se može dogoditi da Vas više boli negoli ranije. Međutim, ukoliko ste se ranije redovito depilirali, npr. voskom ili šećernom pastom, ne biste trebali imati značajnijih problema s izvođenjem depilacije niti u tom periodu.

Najpopularnija depilacija je ona s voskom, s time da se javlja u dva oblika – depilacija toplim voskom i onim hladnim. Tretman je, za glatku kožu, potrebno ponoviti otprilike svakih mjesec dana.

Kod tople depilacije se vosak treba otopiti na temperaturi od 100 do 120 stupnjeva. Time se ubijajju potencijalne bakterije. Nakon zagrijavanja, obavezno pazite da se dostatno ohladi kako ne biste tako vruću masu stavljali na kožu.

Depilacija u trudnoćiLako je moguće da ste više pobornik hladne depilacije voskom jer je ona često ugodnija za kožu u trudnoći i ima manje intenzivan miris. Vosak je u ovom slučaju mlak i koriste se posebne trake voska za jednokratnu uporabu. Može se dogoditi da je ova varijanta malo bolnija jer nema dovoljno topline koja širi pore i omogućuje lakše čupanje dlake.

Često predio nogu nije problematičan i depilacija se lako može izvesti. Ono što izaziva značajniji osjećaj boli, i to posebice u trudnoći, je predio prepona.

Zategnite kožu kako bi lakše skinule dlake, a ako Vas previše boli – radije za sada odaberite drugu tehniku depilacije na bolnom području, npr. brijanje. S time da se brijanje treba puno češće ponavljati (otprilike svaki drugi dan ako uopće ne želite imati dlačice), a dlake postaju čvršće i gušće. Također je moguće da počnu lakše urastati u kožu. Osjećaja boli kod ove metode nema.

Osim svih spomenutih načina, možete obavljati depilaciju i kemijskim preparatima poput krema, pjena i gelova za depilaciju (jednostavna je uporaba kod kuće), s time da se pri njihovoj uporabi mogu javiti alergijske reakcije – posebice na osjetljivoj koži. Ove vrste depilacije je potrebno ponavljati otprilike svaka dva tjedna. Obzirom da je koža čovjekov najveći organ i da sve upija, nije još poznato da li kreme i gelovi ovakvog tipa imaju ikakvih negativnih utjecaja na plod.

U posljednje vrijeme je iznimno popularna depilacija šećernom pastom, koja se javlja i pod nazivom egipatska depilacija obzirom da potječe još iz drevnog Egipta. Skuplja je od depilacije običnim voskom, ali rezultati često traju malo dulje od nje (od 4 do 6 tjedana).

Dlačice postaju mekše, glađe i rijeđe. Iritacija kože također ne bi trebalo biti. Mogu se tretirati svi dijelovi tijela namijenjeni za depilaciju. Svi sastojci za smjesu su u potpunosti prirodni i mogu se čak napraviti i kod kuće. Nakon depilacije, operite samo kožu čistom vodom bez sapuna i nanesite neki umirujući losion na bazi aloe vere.

Najskuplje metode uklanjanja dlačica su one s aparaturno. U svakom slučaju je za njih potrebno izdvojiti dosta novaca pa nisu još prepoznate u široj masi ljudi, kao što je to slučaj s depilacijom voskom, šećernom pastom ili nekim drugim metodama.