Navigacija

Depresija – prirodni lijekovi

Depresija je stanje karakterizirano vrlo različitim, ali sasvim tipičnim smetnjama: oscilacije apetita uz povećanje ili gubitak težine, nesanica ili pospanost, pad energije, apatija, tugaljivost i nedostatak samopoštovanja, bezrazložni osjećaj krivnje, poteškoće s koncentracijom, želja za smrću, itd.

Često je kao uzrok moguće izdvojiti neki nemili događaj ili ozbiljnu brigu, neko stanje nezadovoljstva ili tešku bolest. U tim je slučajevima depresivno stanje obično privremeno i, s nestankom razloga koji ga je izazvao, postupno se raspline samo od sebe.

Ako mu se naprotiv ne mogu ni naslutiti točni razlozi, pomoći depresivnoj osobi može predstavljati problem kojem nije lako naći rješenje te se pokazuje nužnim savjetovanje s liječnikom.

SAVJET:

Kako u liječenju, tako i u prevenciji depresije, od temeljne je važnost tjelesna aktivnost na svježem zraku. Ako je k tome vrijeme sunčano, još bolje! Sunčeva je svjetlost, naime, odličan stimulator hipofize, moždane žlijezde koja lančano regulira rad svih ostalih endokrinih žlijezda (s unutarnjim izlučivanjem), od tiroidne (štitnjače) do nadbubrežnih žlijezda.

KORISNE NAMIRNICE

Marelice, alge, naranče, zob, artičoke, mrkva, luk, lavanda, pivski kvasac, matičnjak, cvjetni prah, ružmarin, kadulja, timijan

FITOTERAPIJA

Avena sativa TM: 50 kapi, s malo vode, dva puta na dan
Hypericum perforatum TM: 30 kapi, s malo vode, tri puta na dan

OLIGOTERAPIJA

Bakar  – zlato – srebro:   1 doza dva puta tjedno

HIDROTERAPIJA

Hladna frikcija

Prakticira li se svakodnevno, stimulira organizam, poboljšava cirkulaciju krvi i prokrvljenost tkiva, te opušta živčani sustav.

Što nam je potrebno?

– komad pamučne tkanine ili maleni ručnik

Postupak:

Namočite ručnik u vrlo hladnu vodu i izažmite ga, ali ne prejako. Trljajući prelazite ručnikom cijelo tijelo. S vremena na vrijeme ručnik ponovo namočite jer će se u dodiru s tijelom brzo osušiti. Brisanje nije potrebno. Brzo se obucite, a zatim nastojte očuvati razvoj toplinske reakcije: utoplite se u krevetu ili pođite u šetnju brzim korakom.