Navigacija

Desetogodíšnja kći osobito je izbirljiva što se tiče hrane.Je li to poremećaj prehrane?

Puno je djece izbirljivo kad je riječ o hrani, ali većina se u konačnici odvikne takvog ponašanja bez štetnih posljedica. Važno je promatrati dijete kako biste se uvjerili unosi li dovoljno kalorija kako bi dobivalo na težini i pravilno se razvijalo.

Ako vam se čini da je dijete pretjerano izbirljivo, a to se samo dodatno pogoršava, posjetite pedijatra kako biste dobili stručni savjet. Niste li zadovoljni, potražite drugo mišljenje.

Neki problemi s prehranom u djetinjstvu koje dosad nismo spomenuli ne pojavljuju se u obliku opterećenosti težinom i tjelesnim izgledom.

Riječ je o selektivnom jedenju – jedenje vrlo ograničenog izbora namirnica), restriktivnom jedenju (jedenju minimalnih količina hrane), strahu 0d hrane (strahu od jedenja/gutanja određenih vrsta hrane ili namirnica, obično grudaste ili tvrde hrane), i emocionalnom poremećaju izbjegavanja hrane (ograničenom unosu hrane uvjetovanom emocionalnim problemima poput tjeskobe, tuge ili opsesivnosti koji zatomljuju osjećaj gladi).

Ako vam dijete pati od jednog od spomenutih poremećaja, važno je da potražite pomoć. Pritom će vam poslužiti knjiga Eatíng Disorders, A Parents’ Guide’ (Bryant-Waugh i Lask, 2004.).