Navigacija

Detoksikacijska dijeta

Kada razmislimo što sve unosimo u svoj organizam, većina nas će priznati da je čudo kako još uopće normalno funkcioniramo.

Hrana koju svakodnevno konzumiramo najčešće je nezdrava, puna raznih konzervansa i aditiva, te nam češće daje osjećaj tromosti umjesto osjećaja energičnosti, kako bi u pravilu trebalo biti.

Nakon nekog vremena, logično je da nam organizam postaje pomalo „zatrovan“ štetnim tvarima i da mu je potrebna neka vrsta čišćenja.

Točno tu ulogu ima detoksikacijska dijeta. Nije bitno želimo li svoj organizam očistiti od hrane, lijekova, alkohola ili nečeg stotog; provođenje detoksikacijske dijete makar jednom u pola godine imat će itekako pozitivan učinak na naše zdravlje.

detoksikacijska dijetaDijeta se bazira na konzumaciji sezonskog voća i povrća, pa je praktična iz razloga što možemo jesti voće i povrće karakteristično za podneblje u kojem živimo, bez većih problema s nabavkom propisanih namirnica.

Unosom takvih namirnica u organizam, unosimo i dijetalna vlakna koja imaju bitnu ulogu u samoj detoksikaciji.

U detoksikacijskoj dijeti, preporučljivo je korištenje cjelovitih žitarica, kao i ječma, riže i raži jer potiču pokretljivost crijeva.

Prednost se daje i  nemasnim mliječnim proizvodima, ribi i mesu, ali uz maksimalno smanjen unos crvenog mesa.

Od povrća, poželjno je jesti korjenasto povrće (mrkva, rotkvica, cikla, celer, hren), kao i  povrće koje obiluje klorofilom i drugim fitokemikalijama; klorofil čisti krv i jetru, a možemo ga naći u radiću, maslačku i rikoli.  U procesu detoksikacije pomažu i  grašak soja i grah, te artičoke.

Voće kojem se daje prednost u ovoj dijeti su kruške i grejp, a poglavito jabuke zbog toga što sadrže heterosaharid pod nazivom pektin. Pektin dodatno pomaže uklanjanju štetnih tvari iz organizma; zbog visokog udjela kalija ima odličan diuretski učinak, a i stvara osjećaj sitosti.

Oprez s jabukama potreban je samo ako ste dijabetičar ili imate problema sa gljivičnim infekcijama u crijevima. Iako jabuke imaju manje šećera od većine voća, baziranje detoksikacije ne preporuča se ako imate problema sa razinom šećera u krvi, a posebno se naglašava da je takva vrsta detoksikacije nepoželjna za vrijeme trudnoće ili dojenja.

detoksikacijska dijeta

Osim što je potrebno znati koje namirnice moramo konzumirati pri ovoj dijeti, bitno je znati i kako i kada ih konzumirati. Da bi osigurali potrebnu količinu energije preko dana, unos ugljikohidrata se preporuča za doručak i ručak. Sama večera trebala bi ostati rezervirana za namirnice bogate proteinima.

Iako su namirnice, propisane ovom dijetom, izričito kvalitetna i zdrava hrana, svejedno trebamo pripaziti na količinu iste hrane koju unosimo i ograničiti optimalan dnevni unos. Isto tako, potrebno je organizmu osigurati dovoljan unos vode ili različitih biljnih čajeva, a uz izbacivanje gaziranih sokova iz prehrane.

Uz sve navedene i preporučene namirnice možete krenuti na svoju, poželjno trodnevnu, detoksikacijsku dijetu, uz još nekoliko stvari koje morate imati na umu.

Tijekom prakticiranja ove dijete izbjegava se povišen unos gore navedene hrane, ali i izgladnjivanje i preskakanje obroka. Osim što pruža oporavak organima i uklanjanje otrova (najviše iz bubrega, jetre i crijeva), dijeta doprinosi i mentalnom zdravlju te smanjuje stres.

Detoksikacijska dijeta, svakako, pročišćava organizam i jača imunitet, no dugoročnim korištenjem došlo bi do pad imuniteta i pojave različitih oboljenja, pa je potrebno pridržavati se propisanih pravila.