Navigacija

Dijeta 5 faktora

Prema ovom revolucionarnom programu prehrane i vježbanja, svoja tijela oblikuju neke od najpoznatijih zvijezda današnjice, kao što su Eva Mendes, Jessica Simpson i Alicia Keys.

Ova dijeta ima svog utemeljitelja, nutricionista i fitnes trenera Harleya Pasternaka. On je osmislio ovu dijetu pomoću koje u kratkom vremenu gubite prekomjerne kilograme.

Magična brojka 5

Dakle, vrijeme je prvi faktor. Trajanje ove dijete je 5 tjedana. Plan prehrane za 5 tjedana jednostavan je i sočan, a ako vam se svidi, mogao bi postati i vaš novi način zdravog života. Drugi, isto tako važan faktor je broj obroka u danu, koji bi trebao biti 5. Pet obroka dnevno optimalna je brojka uz koju nećete gladovati, a kilogrami će se topiti.

dijeta 5 faktoraObrok mora sadržavati ovih 5 sastojaka: nemasne proteine, ugljikohidrate s niskim glikemijskim indeksom (recimo mahune, riža, slatki krumpir, zob, šljive, breskve, jabuke, naranče i kruške), vlakna za osjećaj sitosti ( voće, povrće, soja), zdrave masnoće te dvije litre vode ili nezaslađenog čaja.

U svoju svakodnevnu rutinu morate ubaciti 25 minuta vježbanja. Naglasak jest na svakodnevnom vježbanju, jer tvorac ove dijete vjeruje kako je redovito vježbanje učinkovitije od vježbanja 2-3 puta tjedno.

Par savjeta dali su nam u Centru za zdravo i lijepo tijelo Altis koji imaju bogato iskustvo u mršavljenju:

” Pet minuta zagrijavanja, deset minuta anaerobnih vježbi sa utezima, pet minuta trbušnjaka i pet minuta vježbi opuštanja, bit će dovoljno da vaše tijelo osjeti promjene.

Ono što je veoma zanimljivo i primamljivo kod ove dijete jesu dani za varanje. To su nedjelje, kada možete jesti što god poželite. Međutim, i tada tu hranu morate raspodijeliti u pet obroka.”

U Hrvatskoj je izdana knjiga Dijeta 5 faktora, tako da je možete bez problema posuditi ili kupiti i započeti svoj petotjedni plan i program.

Ovo je primjer dnevnih obroka za dijetu 5 faktora:

Doručak:

– žitarice s barem 5 grama proteina (nemasni sir, pileća salama) i 5 grama vlakana (voće ili povrće).  Želite li topliji doručak, pripremite omlet od bjelanjaka s povrćem, i zobenu kašu kuhanu u mlijeku s povrćem.

Ručak:

– juha, nemasni proteini (piletina, puretina ili riba) te jednostavni ugljikohidrati (riža, voće, povrće) ali i salata.

Večera:

– isto kao ručak

Međuobroci:

– manji obroci po principu 5 faktora (nemasni proteini, jednostavni ugljikohidrati, vlakna, orašasto voće i voda.