Navigacija

Dijeta po krvnim grupama

Uzimanje prehrane kojodgovara u potpunosti vašoj krvnoj grupi vrlo je lak i dobar način za lakše mršavljenje. Na taj način pružamo našem organizmu ono što mu treba.

Autor ove dijete je doktor Peter D’Adamo. On kaže da je krvna grupa ključ za otvaranje mnogih iscjeliteljskih i prikrivenih snaga koje naš organizam ima, a da nisu otkrivene.

Najstarije krvna grupa je 0, nakon nje dolazi krvna grupa A, pa B i tzv. Najmlađa  krvna grupa AB.

dijeta po krvnim grupamaNamirnice su podijeljenje u 16 različitih kategorija:

– meso

– perad

– plodovi mora

– mlijeko i jaja

– ulja i masti

– orašasti plodovi i sjemenke

– grah i mahunarke

– kruh i pekarski proizvodi

– žitarice

-tjestenina

– povrće

– voće

– sokovi

– začini

– biljni čajevi

– mirodije i miješani napitci

Za svaku krvnu grupu namirnice se opet dijele u 3 grupe:

  1. PREPORUČLJIVE
  2. NEUTRALNE
  3. ONE KOJE TREBA IZBJEGAVATI

OSOBE SA KRVNOM GRUPOM 0

Njihova prehrana trebala bi se sastoji od hrane životinjskog podrijetla i povrća. Od posebnih namirnica vrlo su važne janjetina, govedina, puretina, piletina, riba. Dopušteno je jesti sve vrste voća, grahorice i kupusnjače. Preporuča se izbjegavanje mlijeka i mliječnih proizvoda , kupusa, prokulice, kukuruza.

Te značajke su bitne jer je poznato da osobe sa krvnom grupom nula imaju jak imunološki sustav, dobru probavu i dobru zaštitu od infekcija. Od dodataka prehrani trebali bi uzimati kalcij, vitamin B i K, jod.  Od sportskih aktivnosti učinkovit je aerobic, trčanje i borilačke aktivnosti.

OSOBE SA KRVNOM GRUPOM A

Ove osobe trebale bi se usredotočiti na namirnice biljnog podrijetla kao što je povrće, kao što su leća, soja, grah itd. Bobičasto voće i šljive su vrlo preporučljive. Konzumacija peradi i fermentiranih mliječnih proizvoda trebala bi biti ograničena. Iz prehrane treba eliminirati sve mesne proizvode, paprike, rajčice, citruse i tropsko voće.

Ove osobe poznate su po lakom probavljanju hranjivih tvari i kao čvrsti vegetarijanci. Imaju osjetljiv imunološki sustav i slabu obranu od infekcija. Od vitamina trebaju uzimati vitamine B, C i E, folnu kiselinu, gloginje, ehinaceu itd. Karakteristične su za njih mirne vježbe poput joge i tai chia.

OSOBE S KRVNOM GRUPOM B

Kod ljudi s ovom krvnom grupom, raznolikost namirnica je najveća. Oni mogu konzumirati, ribu, perad, janjetinu, meso, zeleno povrće, žitarice itd. Ono što bi trebali izbaciti su piletina, školjke, šunka i slanina. Unos rajčice, kukuruza, govedine, pšenice i raži trebao bi biti ograničen. Ove osobe imaju uravnotežen živčani i probavni sustav. Od dodataka mogli bi uzimati magnezij, slatki korijen i ginko. Odgovaraju im umjerene tjelesne vježbe, pješačenje, biciklizam, tenis i plivanje.

OSOBE S KRVNOM GRUPOM AB

Ove osobe mogu jesti janjetinu, puretinu, mliječne proizvode, jaja, rižu, tofu, šljive i trešnje. Trebale bi izbjegavati dimljeno meso, govedinu, pšenicu, banane, tropsko voće i naranče. Ove osobe ujedinjuju prednosti obaju krvnih grupa, stoga su osobe sa ovom krvnom grupom vrlo otporne i imaju snažan imunološki sustav. Trebale bi kao dodatak prehrani uzimati vitamin C i gloginje. Odgovaraju im mirne tjelesne vježbe (tai chi, joga) u kombinaciji sa mirnijim aktivnostima poput trčanja, planinarenja, biciklizma.

Ovakav način prehrane ima kao i sve u životu svoje prednosti i mane. Ako ga se odlučite pridržavati morate biti svjesni da neke namirnice vaš organizam neće dobiti i samim time će on biti ugrožen. Dok, s druge strane, bolja funkcija organizma omogućuje i lakše mršavljenje i upoznavanje vlastitih funkcija tijela.

Ne preporuča se trudnicama, adolescentima, dojiljama, starijim osobama, a svima ostalima da nakon savjetovanja sa liječnikom.

U svakom slučaju ovo je nešto zanimljivo što vrijedi probati pa makar na neko vrijeme.

Mišljenje stručnjaka

Konzultirali smo i Centar za zdravo i lijepo tijelo Altis kako bismo dobili njihovo mišljenje o dijeti po krvnim grupama.

Naš savjet je da se navedene dijete provode pod nadzorom jer neke od njih ne sadrže dovoljnu količinu nutrijenata. Ta činjenica bi mogla dovesti do nekvalitetnijeg mršavljenja pa samim time i lakše vraćanje izgubljenih kilograma.

U svakom slučaju nastojte se barem dobro informirati o dijeti za vašu krvnu grupu.