Navigacija

Dijeta s jabukama

Jabuke su, poslije limuna, najbolje voće kada je riječ o hranjivoj vrijednosti i odstranjivanju toksina iz tijela.

Jabuke obiluju natrijem, željezom, ali i fosforom, pomoću kojeg jača mozak i živčani sustav, podiže tonus mišića, poboljšava probavu, štiti želudac, potiče rad jetre, čisti krv i pomlađuje tkivo.

dijeta s jabukamaZahvaljujući svojim sastojcima, ona daje osjećaj sitosti, a dijeta s jabukama idealan je odabir za one koji se u kratkom vremenu žele riješiti masnih naslaga i sačuvati svoje zdravlje.

Hranjive sastojke jabuke u tijelo možemo unositi u različitim oblicima, primjerice marmeladom ili pitom od jabuka, a blagotvoran učinak za zdravlje organizma ima i jabučni ocat.

Jabuke su sastavni dio mnogih dijeta, a kako bi učinci dijete s jabukama bili što bolji, preporučuje se i povećano unošenje povrća.

Najbolje je povrće poput zelene salate i brokule, ali i nemasnog jogurta i sira, pilećih ili purećih prsa, govedine i ribe.

Obroci su uravnoteženi i baziraju se na složenim ugljikohidratima, nemasnim proteinima te voću i povrću. Preporučuje se konzumacija jedne jabuke prije svakog obroka.

Primjer jelovnika za 3 dana:

1. dan

Doručak: jedna jabuka ili komad pite od jabuka, obrano mlijeko ili nemasni jogurt

Ručak: komad piletine, zelena salata ili povrće kuhano na pari začinjeno žličicom maslinovog ulja, jedna šnita crnog ili integralnog kruha, jedna jabuka

Večera: jedna jabuka, čaša obranog mlijeka, šnita crnog ili integralnog kruha; pire od jabuka (jedna jabuka kuhana i pasirana)

U međuobrocima jedite jabuke.

2. dan

Doručak: jedna jabuka ili komad pite od jabuka, čaša obranog mlijaka ili soka od jabuke

Ručak: meso po izboru, kuhano povrće, jedna šnita crnog ili integralnog kruha, jedna jabuka

Večera: riba po izboru i kuhani krumpir

U međuobrocima jedite jabuke.

3. dan

Doručak: šnita integralnog kruha premazana marmeladom od jabuka ili nemasni jogurt od jabuke.

Ručak: piletina ili puretina pečena na maslinovom ulju ili tjestenina s umakom od rajčice, zeleno povrće, voćna salata s jabukom i kivijem

Večera: komad pite od jabuke ili čips od jabuke

U međuobrocima jedite jabuke.

Mišljenje stručnjaka

Kontaktirali smo stručnjake Centra za zdravo i lijepo tijelo Altis kako bismo čuli njihovo mišljenje i iskustva u dijeti sa jabukama.

“Dijeta jabukama je popularna na ovim prostorima iz razloga što je jabuka voće koje je jako dostupno a i prisutna je navika za njima.

Vidjeli smo pozitivne rezultate u navedenoj dijeti ali treba napomenuti da svaka takva dijeta koja nije u potpunosti izbalansirana treba biti kratkog trajanja a i pravilno provođena. Iz toga razloga mi u Altisu mjerimo konstantno postotak masti, postotak visceralne masti te vode u tijelu. Na taj način možemo pratiti što se dešava u organizmu tijekom provođenja dijete.”