Navigacija

Dijeta s rižom

Dijeta s rižom jedna je od najstarijih dijeta. U upotrebi je preko sedamdeset godina, od 1937. kada ju je osmislio njemački fizijatar Walter Kepner proučavajući pacijente s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom.

Zaključio je kako redovito konzumiranje riže pomaže ljudima koji boluju od ovakvih simptoma. Dijeta uključuje jela od riže, voća, povrća, te mesa u minimalnim količinama. Danas je vrlo raširena po svijetu. Uglavnom je koriste osobe s prekomjernom tjelesnom težinom, ali i osobe koje imaju zdravstvenih problema.

dijeta s rižomDijeta s rižom je niskokalorična dijeta te sadrži vrlo malo soli.

Sastoji se od bijele i zdravije smeđe riže pa je potrebno prije početka dijete, potražiti jela s rižom koja se mogu jesti za sva 3 obroka – doručak, ručak i večeru.Vrlo je važna jesti rižu za sva 3 obroka.

Dijeta se sastoji od 3 faze. Prva faza traje 7 dana, a u njoj se treba pridržavati osnovne „dijete s rižom“. Dakle, prvi dan unijeti ćete 800 kalorija i 50 miligrama soli.

Za svaki obrok mogu se pojesti dvije voćke, a jednako toliko možete pojesti i hrane u obliku škroba. Ostalih 6 dana uključuju „mliječno-vegetarijansku dijetu s rižom“.

U prehrani treba dodati mliječne proizvode, što znači da ćete u ovoj fazi unijeti 1000 kalorija i 300 miligrama soli u organizam. U prvoj se fazi može izgubiti do 12 kilograma.

Druga faza traje 7 dana. Jedan dan trebate se pridržavati osnovne „dijete s rižom“, dok u slijedećih 5 dana u prehranu treba dodati mliječne proizvode. Sedmi dan druge faze počnite s „mesnom dijetom s rižom“.

U trećoj fazi u prehrani dodajete 200 kalorija jer je to faza kada gubitak kilograma postepeno prestaje. U jedan obrok dobro je dodati i meso.

Vrlo je važno da se pomno isplanira unos hrane hrane u organizam kako bi se što prije priviknuo na novi sustav prehrane.

Primjer jelovnika:

Doručak

Jedna šalica svježeg voća
Jedna šalica smeđe riže
Suhe šljive ili zobena kaša
Čaj ili kava (bez šećera)

Ručak

Jedna šalica pudinga od riže
Jedna sirova mrkva
Dvije šalice miješanog povrća – mrkve, zelja, cvjetače, rotkvice i salate od rajčice
Čaj, kava ili obrano mlijeko (bez šećera)

Večera

Jedna i pol šalica rižota od piletine
Jedna svježa rajčica
Dvije svježe šljive
Čaj, kava ili obrano mlijeko (bez šećera)