Navigacija

Dijeta sokovima

Ova dijeta zasniva se na ispijanju sokova napravljenih od svježeg ili smrznutog voća i povrća. Preporuča se za izradu korištenje sokovnika koji odvaja meso voća i povrća od soka.

Ipak, mogu se i koristiti kaše koje sadržavaju plod, stabljiku i sok. Za razliku od soka, takva kaša sadržavati će i dijetalna vlakna, te određenu količinu proteina i ugljikohidrata, kao i vitamina koja nalazimo u voću i povrću.

Dijetu sokovima lako je provesti ako je planiramo unaprijed i na vrijeme nabavimo svo potrebno voće i povrće. No, moramo imati na umu da predugim stajanjem ono gubi svoje vitamine i minerale.

Primjer toga mogla bi biti jabuka. Ako ju prerežemo na pola i poprskamo limunovim sokom, dulje će ta polovica sadržati svoje hranjive elemente, od one polovice koju nismo poprskali. To isto događati će se u našem organizmu.

dijeta sokovimaOva dijeta se odnosi na detoksikaciju našeg organizma pa je vrlo važno, dapače čak i nužno, strogo se pridržavati uputa i ne provoditi ovu dijetu više od dva puta godišnje.

Umjesto sokova, ova dijeta može se, posebice ako ju provodimo zimi, temeljiti na raznoraznim juhama od povrća, ali sa minimalno začina.

Svrha ove dijete više je čišćenje organizma od nepotrebnih i štetnih supstanci koje svakodnevno unosimo negoli što je to dugoročno skidanje kilograma.

Imajte na umu da dugotrajno konzumiranje sokova može imati ozbiljan utjecaj na Vaš organizam. Stoga savjetujemo prije provođenja navedene dijete savjetovanje sa stručnom osobom.

Dijeta se može provoditi u trajanju od tjedan dana (kada su sokovi dodatak regularnoj prehrani), u trajanju od 24 sata (post) i kao kratka vikend dijeta.

Stručnjaci savjetuju da dulje od preporučenog trajanja, ne bi smjeli biti na ovoj dijeti.

Voće i povrće sadrži bezbroj minerala i vitamina, kao i dosta vode, a svi ti sastojci se lako apsorbiraju, čime ne dolazi do opterećivanja želuca i ubrzava se čišćenje organizma.

Ljudi koji pate od nekog poremećaja u prehrani, dijabetičari, bubrežni i srčani  bolesnici, kao ni djeca, trudnice i dojilje, ne smiju biti na ovoj dijeti.

Pitali smo stručnjake najpoznatijeg Centra za mršavljenje Altis da nam predlože jelovnik za dijet sokovima:

“Dijeta sokovima započinje se sa jutarnjim konzumiranjem iscijeđenog soka od limuna (ili naranče) sa mlakom vodom.

Zatim bi uslijedio doručak koji bi se trebao sastojati od čaše i pol soka od krastavaca koji potiču probavu i pospješuju izlučivanje suvišne tekućine iz tijela. Međuobrok uključuje sok po želji(od južnog voća, borovnica i sl.).

Ručak bi trebao biti čaša i pol soka od povrća sa malo bijelog luka i malo začina (sol i papar – po želji). Drugi međuobrok je čaša soka od jabuke ili kruške ili nekog crvenog voća po izboru.

Večera jest čaša soka od povrća sa dodatkom đumbira.Ova dijeta vrlo je zanimljiva i bitno je započeti dan s agrumom koji se kombiniraju sa ostalim voćem i povrćem.”

Sokovi mogu biti napravljeni u obliku smoothiesa kada su malo gušći, pa nas to na neko dulje vrijeme može zasititi. Ako preferiramo rijeđe sokove, samo dodamo malo više vode.

Post na sokovima zapravo je jedan vid detoksikacije, kao što smo naveli ranije. Za bolji učinak  mogu se koristiti tvari poput aktivnog ugljena ili bentotinske gline koje ubrzavaju probavu.

Pozitivni učinci ove dijete su smanjenje pojave alergija, te odmor probavnog sustava. Potiče se čišćenje kože, izlučivanje sluzi te prevencija nastanka kroničnih bolesti.

Ove dijete zgodne su za provođenje nakon većih proslava, blagdana i događaja prilikom kojih konzumiramo veće količine hrane.

Preporučujemo da pogledate  niže navedeni video o dijeti sokovima!