Navigacija

Dijeta za krvnu grupu 0

Prehrana po krvnim grupama djelo je dr. Petera D’Adamoa koji svoj rad zasniva na vezi između sastojaka hrane i krvnih grupa, odnosno antigena koje određena krvna grupa nosi.

Naime, lektini, proteini koji se nalaze u svakoj namirnici (razlikuju se po vrsti i prisutni su u različitim količinama, ovisno o namirnici), u tijelu izazivaju imunološku reakciju, odnosno stvaranje antitijela.

Primjerice, lektini koji se nalaze u pšenici različiti su od onih u mlijeku pa spomenute namirnice mogu biti prikladne za određenu krvnu grupu, ali ne i za drugu. S obzirom na to da lektini često mogu biti uzrok alergija, povezalo se i njihovo djelovanje na probavni i živčani sustav.

dijeta za krvnu grupu 0Osobe krvne grupe 0 su rođeni lovci

Dr. Peter D’Adamo podijelio je namirnice u 16 kategorija; meso i perad, plodove mora, mliječni proizvodi i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirodije i razna pića i u svakoj su skupini namirnice podijeljene na ‘jako dobre’, ‘neutralne’ i ‘izbjegavajte’.

Osobe krvne grupe 0 smatraju se ‘lovcima’ te posjeduju slijedeće karakteristike: mesožder, jak probavni sustav i velika tjelesna izdržljivost.

Prehrana osoba sa krvnom grupom 0 trebala bi se većinom sastojati od namirnica životinjskog podrijetla i određenog povrća. Voće se jede u maloj količini, a posebno se preporučuju smokve i šljive, dok su mlijeko i mliječni proizvodi u potpunosti zabranjeni.

Od mesa se posebno preporuča nemasno meso, janjetina, govedina, teletina, perad, divljač. Također za osobe krvne grupe 0 prema ovoj dijeti postoje namirnice koje potiču debljanje, a to su svi proizvodi od pšenice, kukuruz, grah, leća, kupus, kelj pupčar, cvjetača, gorušica.

Namirnice koje potiču proces mršavljenja i koje se preporučuju su meso, jetra, riba i morski plodovi, morske alge, kelj, špinat i brokula.

Uz adekvatnu tjelesnu aktivnost, ovom dijetom kilogrami se lako gube. Dijeta ne propisuje količinu namirnica odnosno ne gladuje se, pa ju je relativno lako održati. Zbog povećanog unosa namirnica bogatih proteinima najprikladnija je za sportaše no,tijekom tjelesne aktivnosti potreban je pojačan unos ugljikohidrata koji tijelu daju energiju.

Zbog nedovoljnog unosa voća može se pojaviti manjak vitamina C. Također, ova dijeta je siromašna dijetalnim vlaknima, ako se kao izvor proteina oslanja isključivo na namirnice životinjskog podrijetla, a zanemare mahunarke, biljni izvor proteina. Smanjena količina vlakna u prehrani uzrokuje probleme sa probavom.

Primjer jelovnika

Doručak:

– kriška prepečenog kruha s prirodnim džemom bez šećera

Ručak:

– pirjana janjetina sa šparogama – 15 dkg janjetine, šparoge, češnjak, 1 žlica maslaca, salata od špinata s limunovim sokom i maslinovim uljem

Večera:

– pečena riba, prethodno marinirana u maslinovom ulju, limunu, soli i papru

U prehrani prema krvnoj grupi 0 visoko su zastupljene namirnice životinjskog podrijetla koje sadrže zasićene masnoće i kolesterol. Također u prehrani bi se  moglo dogoditi da se unos proteina znatno poveća u odnosu na nutricionističke preporuke.

Pozitivno je što se povrće unosi u dovoljnoj količini pa prehrambena vlakna pomažu reguliranju kolesterola i probavu.

Ova dijeta ne preporuča se osobama koje imaju problema sa bubrezima, kardiovaskularnim bolesnicima i osobama sa visokim krvnim tlakom.