Navigacija

Dijeta za krvnu grupu AB

Prehrana po krvnim grupama djelo je dr. Petera D’Adamoa koji svoj rad zasniva na vezi između sastojaka hrane i krvnih grupa, odnosno antigena koje određena krvna grupa nosi.

Krvna grupa AB moderan je spoj krvnih grupa A i grupe B i prema tome još uvijek pripada u nepoznanicu.

dijeta za krvnu grupu ABNaime, lektini, proteini koji se nalaze u svakoj namirnici (razlikuju se po vrsti i prisutni su u različitim količinama, ovisno o namirnici) u tijelu izazivaju imunološku reakciju, odnosno stvaranje antitijela.

Primjerice, lektini koji se nalaze u pšenici različiti su od onih u mlijeku pa spomenute namirnice mogu biti prikladne za određenu krvnu grupu, ali ne i za drugu. S obzirom na to da lektini često mogu biti uzrok alergija, povezalo se i njihovo djelovanje na probavni i živčani sustav.

Dr. Peter D’Adamo podijelio je namirnice u 16 kategorija; meso i perad, mliječni proizvodi i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, biljni čajevi, mirodije i razna pića i u svakoj su skupini namirnice podijeljene na ‘jako dobre’, ‘neutralne’ i ‘izbjegavajte’.

Moderan  spoj krvnih grupa A i B

U prehrani osoba s ovom krvnom grupom se pojavljuju određene kontradikcije. Osobe krvne grupa AB mogu jesti sve što jedu osobe krvnih grupa A i grupe B, ali u umjerenijim količinama. Dakle mogu se uzimati namirnice i životinjskog i biljnog podrijetla, od mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća, povrća, žitarica i mahunarki.

Da bi se smršavilo potrebno je ograničiti unos pšenice i mesa, odnosno unos proteina dopuniti povrćem, sojom, tofuom (sir od soje). Namirnice koje potiču debljanje su crveno meso, grah, sjemenke, kukuruz, heljda, pšenica, a namirnice koje potiču proces mršavljenja su tofu, riba i morski plodovi, mliječni proizvodi, zeleno povrće, morske alge, ananas i preporučuju se u velikim količinama.

Primjer jelovnika

Doručak:

– 2,5 dcl soka od ananasa, kriška raženog kruha, 1 kuhano jaje

Ručak:

– dimljeni losos (30 g), kriška raženog kruha, salata, šljive, biljni čaj

Večera:

– omlet od tofua, pirjano povrće, voćna salata, kava bez kofeina (crno vino po želji)

Dijeta za krvnu grupu AB dozvoljava unos svih makronutrijenata i mikronutrijenata u optimalnim količinama kako bi se zadovoljile dnevne potrebe. Dijeta je pogodna i kao prehrana osoba koje žele zadržati tjelesnu masu jer nije deficitarna nutrijentima. Nije stroga po pitanju kalorija, obuhvaćeni svu svi okusi i raznolike namirnice pa osobe na ovoj dijeti ne trebaju gladovati.

Dijeta za krvnu grupu AB je kao i za sve dijete po krvnim grupama komplicirana u izvedbi jer zahtjeva dobro poznavanje namirnica i njihovih svojstava što zahtjeva planiranje režima prehrane kako bi se izbjegao unos namirnica koje potiču debljanje.

Ova dijeta, nastala kao mješavina dijeta za osobe krvnih grupa A i B, ima dosta ‘zbunjujućih’ namirnica za koje se ne zna točna preporuka u konzumiranju. Primjerice, meso se preporuča jer ga osobe krvne grupe B dobro probavljaju, ali također se upućuje na oprez kod uzimanja da se zadovolje preporuke za prehranu osoba krvne grupe A.

Prehrana je raznolika i obuhvaća sve skupine namirnica tako da se ne bi trebao pojaviti manjak određenih nutrijenata.

Prehrana je preventivna za kronične bolesti uzrokovane prehranom i načinom života, a ako se uključe i sojini proteini, može djelovati blagotvorno na reguliranje ženskog hormonalnog sustava.