Navigacija

Dijeta za krvnu grupu B

Prehrana po krvnim grupama djelo je dr. Petera D’Adamoa koji svoj rad zasniva na vezi između sastojaka hrane i krvnih grupa, odnosno antigena koje određena krvna grupa nosi.

Lektini se nalaze u svakoj hrani, s razlikom što pripadaju različitim vrstama i prisutni su u različitim količinama. U tijelu izazivaju imunološku reakciju, odnosno stvaranje antitijela.

Primjerice, lektini koji se nalaze u pšenici različiti su od onih u mlijeku pa spomenute namirnice mogu biti prikladne za određenu krvnu grupu, ali ne i za drugu. S obzirom na to da lektini često mogu biti uzrok alergija, povezalo se i njihovo djelovanje na probavni i živčani sustav.

dijeta za krvnu grupu BOsobe krvne grupe B su nomadi

Dr. Peter D’Adamo podijelio je namirnice u 16 kategorija; meso i perad, plodove mora, mliječni proizvodi i jaja, ulja i masti, orašasti plodovi i sjemenke, mahunarke, žitarice, pekarski proizvodi, tjestenina, povrće, voće, sokovi, začini, biljni čajevi, mirodije i razna pića i u svakoj su skupini namirnice podijeljene na ‘jako dobre’, ‘neutralne’ i ‘izbjegavajte’

Prema dr. Peteru D’Adamou osobe krvne grupe B po svojim karakteristikama su nomadi, jakog imunološkog sustava i jakog probavnog sustava.

Kao takvi imaju najfleksibilniji odabir prehrane te mogu uzimati namirnice i biljnog i životinjskog podrijetla.

Osobe na ovoj dijeti slobodne su konzumirati meso, ribu, mliječne proizvode, zeleno povrće, žitarice i sve vrste povrća. Od mesa ova dijeta preporuča nemasno crveno meso gdje je najpoželjnija divljač, janjetina i kunićevina, dok se piletina i svinjetina ne preporučuju.

Namirnice koje potiču debljanje su kukuruz, leća, kikiriki, sezamove sjemenke, heljda i pšenica, dok se zeleno povrće, meso, jaja i mliječni proizvodi ubrajaju u namirnice koje potiču mršavljenje. Također bi u potpunosti trebalo izbaciti školjke, šunku, slaninu i piletinu te ograničiti unos pšenice, raži, rajčica i kukuruza.

Primjer jelovnika

Doručak:

– zobene  pahuljice (30 g) s jogurtom, zeleni čaj

Ručak:

– proso (100 g) i juneći gulaš

Večera:

– pečena riba sa kuhanim povrćem, biljni čaj

Prednosti dijete za krvnu krupu B su optimalan unos svih makro i mikronutrijenta te raznolikost namirnica. Dijeta se može smatrati preventivnom od nastanka mnogih kroničnih bolesti poput dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Dijetom se unosi dovoljna količina vlakana koja pomažu u regulaciji probave, a danas su često nedostatna u klasičnoj prehrani.

Također i unos omega -3 masnih kiselina može biti značajan ako se više pažnje posveti ribi kao izvoru proteina. Kroz unos voća i povrća dobije se dovoljna količina vitamina C, ali i ostalih antioksidativnih tvari koje sadrži.

Iako je ova prehrana raznolika jer dopušta unos svih skupina namirnica, dijeta zahtjeva pomno planiranje i biranje namirnica unutar pojedinih skupina. Kao i ostale dijete po krvnim grupama u dućan se ne odlazi bez „šalabahtera“.

Među svim dijetama po krvnim grupama prehrana za krvnu grupu B je najraznolikija i čini se najprihvatljivija većini. Kako se unosi meso, riba, mlijeko i mliječni proizvodi, žitarice mahunarke, voće i povrće, prehrana odgovara preporukama nutricionizma.