Navigacija

Dismenoreja

Mjesečnice su fenomen koji karakterizira žensku fiziologiju i koji se, u prosjeku, pojavljuje svakih 28 dana. To cikličko krvarenje maternice često je popraćeno raznovrsnim smetnjama.

Najčešće su među njima bolni grčevi u području trbuha, lumbago (križobolja), nadurost i osjećaj zadržavanja vode (hidroretencija), glavobolja, zatvor, dijareja.

SAVJET

Često se zaboravlja da kolitis (upala debelog crijeva) može u znatnoj mjeri narušiti organsku ravnotežu te da teška probava kronično narušena asimilacija hranjivih tvari (zajedno s kongestijom zdjeličnih organa koje neminovno iz tog slijedi) mogu utjecati na tijek i ponašanje menstrualnog ciklusa.

KORISNE NAMIRNICE

Zob, kupus, zelena salata, metvica, peršin, integralna riža, ružmarin, kadulja.

HIDROTERAPIJA

Topla sjedeća kupelj

Ova kupka (s eventualnim dodatkom čaja od kamilice i nevena) ima opuštajuće djelovanje na sve abdominalne organe.

Što nam je potrebno?
– kada (po mogućnosti, ali nije uvjet, za sjedeću kupelj)

Postupak

Napunite kadu vodom temperature 33 °C. Sjednite u vodu i vrlo polagano povećavajte temperaturu, dok ne dosegne 38-40 °C. Nakon 15 minuta izađite, obrišite se i lezite u krevet na pola sata.

SAM SVOJ LIJEČNIK:

1 žličica kamilice, 25 kapi Calendule TM
Uspite kamilicu u šalicu kipuće vode i ostavite da odstoji 45 minuta. Procijedite i dodajte kapi Calendule TM. Pijte po šalicu tog pripravka svake večeri, počevši  10 dana prije početka menstruacije i nastavljajući sve do njezina završetka.