Navigacija

Dojenje

Lako, produženo i zadovoljavajuće dojenje nije rezultat neke „teorijske“ odluke donesene u nekoliko minuta.  Ono mora biti svjestan izbor čije su premise postavljene već za vrijeme trudnoće, a čiji temelj čini prehrana bogata svježim voćem i povrćem te integralnim žitaricama.

Dobar početak dojenja može, povrh toga, biti uvelike olakšan ako se porođaj odvio na najfiziološkiji mogući način i ako je beba imala mogućnost sisati majčine dojke već u prvim minutama života. Potrebno je također da majčino mlijeko za čitava razdoblja dojenja bude bebina isključiva namirnica.

SAVJET:

Jedan često podcijenjeni aspekt – a razlozi su tome nedvojbeno različiti – jest nužan odmor dojilje. Majka bi trebala iskoristiti svakih četvrt sata, koje joj beba ostavlja slobodnim, da se ispruži u krevetu.

KORISNE NAMIRNICE

Naranče, zob, mrkva, komorač, žito, žitne klice, bademi, cvjetni prah, slatki krumpir

FITOTERAPIJA

Galega TM
Za povećanje proizvodnje mlijeka:
15 kapi u šalicu naljevka od sjemenki komorača, pijte poslije svakoga sisanja

Metvica i kadulja

Za prestanak proizvodnje mlijeka:

Pomiješajte obje biljke u jednakom omjeru. Dvije jušne žlice stavite u 600g kipuće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Pijte tri šalice na dan. Povrh toga, na prsa stavljajte topli oblog od smrvljeníh listova metvice i peršina.

HOMEOPATIJA

Lac caninum SCH
Za prestanak proizvodnje mlijeka: 2-3 granule dva puta na dan