Navigacija

Dukanova dijeta

Prije otprilike 10 godina lansirana je knjiga koja postala instant hit i pobrala sljedbenike među kojima su Jennifer Lopez, Gisele Bundcheni mnogie druge poznate ličnosti.

Pisac tog bestselera bio je poznati francuski nutricionist dr. Pierre Dukan, a knjiga je predstavljala Dukan dijetu, obećanje  svakome tko je želio dobru figuru i jesti koliko ga je volja.

Prema Dukanu veličina je određena brojem masnih stanica (adipocita) s kojima se osoba rađa.

Što je više adipocita veća je mogućnost za dobivanje viška kilograma, kojih žene imaju više od muškaraca.

Problem nastaje s lošim prehrambenim navikama kojima se navuče višak kilograma, a adipociti povećaju obujam. Ukoliko se ta situacija nastavlja, dolazi do hipertrofije i oni gube elastičnost, adipociti se dijele na nove stanice i time povećavaju tjelesnu masu. Ovo je također problem pri pmšavljenju jer nova stanica nikad više ne može postati jedna sa stanicom iz koje je nastala.

Dukan dijeta sastoji se od 4 faze koje predstavljaju različite programe mršavljenja – faza napada, faza izmjene, faza konsolidacije i faza stabilizacije.

Prva faza donosi brz i dramatičan gubitak kilogramam kojeg slijedi strukturirani,ali jednostavan i dugorajan režim prehrane da bi se osiguralo trajno reduciranje kilograma i ostanak na željenoj težini. Ono što povezuje faze Dukan dijete je konzumacija samo proteina!

„Nije mi se sviđala ideja da stavim ljude na doživotnu dijetu. To je bilo nemoguće, previše je užitka u hrani. Umjesto toga, odlučio sam se na inovativnu fazu prehrane koja se postepeno mijenja.“ pojašnjava dr. Dukan.

Faza napada ili proteinska faza

Faza napada  je kratak period u kojem konzumirate samo proteine- meso, ribu, jaja i nemasne mliječne proizvode. Ovo će dovesti do dramatičnog gubitka na težini i postaviti osnovu za ostale tri faze. Kakoj e ova faza ekstremno efektivna očekivani gubitak na težini je oko 3 kg u 5 dana.

Dio ove faze ostaje uz vas cijeloga života, ukoliko žeklite održati stabilnu težinu- jednom tjedno morate jesti samo proteine, a ostale dane dopušteno je i sve ostalo

Druga faza – faza izmjene

Dolazi nakon maksimalno 10 dana proteinske faze u kojoj se kombiniraju dani kad se konzumiraju samo proteini s danima kad im se dodaje i povrće.

Faza konsolidacije

Treća faza nastupa kad je dostignuta idealna težina: Tokom ove faze postepeno se dodaju namirnice poput kruha, voća, sira, tjestenine, te po želi i dva slobodna obroka tjedno koji mogu uključivati alkohol, čokoladu i ostalu hranu koju volite. Kilograme u ovoj fazi niti dobivate niti gubite, već je cilj ove faze da se ublaži želja za povratom na staro i da se stvori ravnotža.

Faza stabilizacije

Finalna faza Dukanove dijete počinje u trenutku kad je vaša težina stabilizirana. Ona predstavlja ostatak važeg ukojem ste slobodni jesti i piti kad i što želite uz jedinu ristrikciju proteinskog dana (npr. četvrtak).