Navigacija

Dvostruki udarac: kurkuma i DHA

Novosti o kurkumi postale su još bolje kada se pokazalo da njezin učinak pojačavaju druge tvari, među kojima je i DHA, jedna od dvije glavne masne kiseline omega-3 iz ribe bogate zdravim mastima.

Tijekom istraživanja u kalifornijskom Veterans’ Research, Education and Clinical Centera u Sepulvedi, istraživači su otkrili da iako nesteroidni protuupalni lijekovi mogu ublažiti nagomilavanja naslaga beta-amjloida, s druge strane imaju vrlo slabu moć suzbijanja upalnih markera i ne smanjuju oksidacij ska oštećenja (uz to što su i sami prijetnja zdravlju, kao što smo već ranije spomenuli).

Istraživači Veterans’ Research, Education and Clinical Camera ispitali su na miševima kombinirano djelovanje kurkume bogate kurkuminom i DHA masti i otkrili da je ta kombinacija visoko učinkovita.

Kao što su ustvrdili, DHA također uklanja amiloide, oksidacijska oštećenja, kao i živčane I kognitivne gubitke kod miševa. „I DHA i kurkuma imaju povoljan sigurnosni profil, slične rezultate u istraživanjima provedenim na ispitanicima učinkovitost, a mogu povoljno djelovati i na proces starenja (antikancerogeno i štiteći kardiovaskularni sustav) . ”

Sva nas ta istraživanja svoj im rezultatima veoma ohrabruju. Znanstvenici su dugo tražili lijek koji će spriječiti ili usporiti nakupljanje beta-amilodnih naslaga. Lijepo je znati da je ukusan kulinarski začin možda ključ cijeloga problema.