Navigacija

Ekcem

Bolest kože koja se očituje na vrlo različite načine, od običnog crvenila do stvaranja krasta, od suhih do lezija iz kojih se cijedi tekućina ili krv, od nadražaja karakteriziranih nepodnošljivim svrbežem do onih krajnje »tihih«.

I uzroci, dakako, mogu biti vrlo raznorodni i često ćemo (u iste osobe i u krugu obitelji) naći tendenciju razvijanju alergija.

Kako bilo da bilo, ne treba zaboraviti da koža nije tek običan omotač unutrašnjih organa: ona je prije svega i sama organ, i to organ za vezu i razmjenu između unutrašnjih i vanjskih dijelova tijela, odnosno obrnuto.

Upravo zbog toga patološke manifestacije na koži mogu biti izraz napora koji organizam čini ne bi li izveo na površinu i tako eliminirao toksične tvari ili patološke procese.

Riječ je, dakle, o prirodnom mehanizmu zaštite kojim organizam nastoji spriječiti da štetne tvari zahvate važnije i osjetljivije funkcije i organe.

SAVJET:

Premda se rezultati, dakako, ne mogu generalizirati, neke kliničke studijepokazalesu da su oni koji obolijevaju od ekcema pretežno anksiozne i neurotične sobe.

KORISNE NAMIRNICE

Naranče, cvjetača, mrkva, kupus, krastavci, kvasac, limun, bademi, jabuke, lješnjaci, orasi, djevičansko maslinovo ulje, riba, cvjetni prah, peršin, sezam, maslačak, grožđe

FITOTERAPIJA

Izbor korisnog ljekovitog bilja u slučaju ekcema nije nimalo lak posao. Klinički oblici upale kože toliko su brojne, a osobe koje su njima pogođene toliko jedna od druge različite da lepeza prijedloga koji slijede nužno mora biti prilično široka.

Najbolje je stoga da svatko (uz eventualnu pomoć stručnog liječnika) prema procjeni ili dijagnozi svojega stanja sam odabere najprímjereniji lijek.

Bardana TM: 5 kapi dva puta na dan
Cerdus libani 1DH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan
Fumaria TM: 25 kapi dva puta na dan
Ribes nigrum 1DH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan
Ulmus campestris 1DH pupoljci: 50 kapi dva puta na dan
Viola tricolor TM: 25 kapi na dan

HIDROTERAPIJA

Kupka:  slama od zobi, kamilica, mekinje, preslica, lavanda

Pomiješajte sastojke u jednakom omjeru. Stavite 4 šake u 8 litara kipuće vode, neka vrije 15 minuta. Procijedite i dodajte u kadu s toplom vodom. Ostanite u kadi 20 minuta. Prakticirajte ovu kupku 1 do 2 puta na tjedan. Ako je nadraženost kože lokalizirana, kupka može biti i parcijalna.