Navigacija

Ekcem

Crvena koža koja svrbi i ljuska se, simptom ekcema, ne pojavljuje se samo kod djece.

Iako se većina od 15 do 20 posto djece koja oboli od ekcema, od njega s vremenom i izliječi (sva sreća, jer britanski znanstvenici tvrde kako obitelji djece oboljele od ekcema pate jednako kao i obitelji djece sa šećernom bolešću), ekcem ostaje aktivan i kod najmanje tri posto odraslih osoba.

Čini se kako ima veze s genetskim naslijeđem te kako se pojavljuje zbog preosjetIjiva imunološkog sustava koji na neke tvari reagira skoro kao i u pravoj alergiji.

Te tvari mogu uključivati i neke prehrambene namirnice.

POMAŽE

Hidratantna sredstva

Patite li od ekcema, onda znate koliko vam je koža suha, osjetljiva i koliko vas svrbi te kako se svrbež i osip zbog suhoće još i pojačavaju.

Zbog toga glavne skupine dermatologa preporučuju nanošenje debela sloja hidratantnog sredstva jednom ili dvaput na dan kako
bi koži dalo dovoljno vlage. Održavate li kožu hidriranom, možda će vam biti potrebno manje steroidne kreme kojom se osipi suzbijaju.

U jednome su španjolskom istraživanju 173 djece s ekcemom, ona koja su svaki dan mazana hidratantnim sredstvom trebala 42 posto manje snažnih steroidnih krema.

Gusto hidratantno sredstvo bolje je od losiona, tvrde neki dermatolozi preporučujući sljedeće proizvode: Aquaphor Ointment, Eucerin Creme, Vanicream, Cetaphil Cream i Moisturel Cream. No istraživanja su ustvrdila kako hidratantna sredstva koja sadržavaju sastojke poput vazelina,glicerola i ekstrakta zobi također djeluju dobro.

Želite li najbolji učinak, najprije se opustite u kadi punoj mlake (ne vruće) vode, zatim osušite kožu ručnikom i tek tada nanesite hidratantno sredstvo, tako barem predlažu dermatolozi National Jewish Medical and Research Centera u Denveru. Ako vas od kupke koža svrbi još više, pokušajte s kraćim tuširanjem.

ekcem Steroidi za lokalnu upotrebu

Steroidne kreme, masti, gelovi i losioni ne mogu izliječiti ekcem, ali su oni najbolji odabir za suzbijanje jačih napadaja. Istina je kako njihova prekomjerna upotreba može stanjiti kožu, no to se dogada rjeđe no što se misli.

Zapravo, neki znanstvenici tvrde kako taj strah od steroidnih krema nosi gore nuspojave nego kreme same. U jednome je britanskom istraživanju 200 osoba s ekcemom, njih 73 posto priznalo kako su zabrinuti zbog upotrebe kreme, a 20 posto ih je izjavilo kako su zbog toga koristili manje kreme od preporučenog ili su je potpuno izbjegli.

Istraživanja pokazuju kako njihova obzirna upotreba donosi koristi, a najčešće bez ikakvih problema. Kad su britanski znanstvenici kroz 18 tjedana pratili 17% djece i pubertetlija s blagim do umjerenim ekcemima, ustvrdili su kako liječenje jakim kremama (0,1 posto betametazon valerata) na jake napadaje djeluje jednako kako i liječenje slabim kremama (1 posto hidrokortizona).

Obje su skupine imale jednak broj dana bez češanja i jednak broj povratka bolesti — a ni kod jedne se nije zamijetilo stanjivanje kože.

Kreme imunomodulatori

Takrolimus (Protopic) i pimekrolimus (Elidel), izvorno uvedene kao zamjena za steroidne kreme, ublažavaju simptome ekcema za 50 posto ili više, tvrde britanski znanstvenici koji su pregledali 31 istraživanje s više od 8000 uključenih osoba.

Krema sa 0,1 posto takrolimusa bila je približno 02 posto uspješnija od pimekrolimusa, a pimekrolimus je ocijenjen manje uspješnim od nekih steroidnih krema. No uz njih se veže velika zabrinutost — i proturječje.

FDA sada zahtijeva da se na oba ta lijeka navedu upozorenja istaknuta crnim okvirom, a koja bi govorila kako oni mogu povisiti rizik od raka kože i limfoma. Drugi stručnjaci tvrde kako takva povezanost ne postoji, a velike medicinske organizacije, uključujući i Američku dermatološku akademiju i Američko udruženje za ekcem, kažu kako su dokazi takve povezanosti slabi. Te kreme nisu namijenjene djeci mladoj od dvije godine.

Liječenje svjetlom (fototerapija)

Tvrdokorni i teški oblici ekcema, koji se ne mogu pobijediti kremama ni pilulama steroida, možda će reagirati na izlaganje ultraljubičastom svjetlu (UV).

U istraživanju provedenu na 73 osobe s umjerenim do teškim ekcemima, one koje su dvaput na tjedan kroz 12 tjedana bile liječene UVB svjetlom»uska traka«, doživjele su 28-postotno olakšanje svrbeža, vlaženja i krastanja kože. zanima li vas takvo liječenje, obratite se dermatologu.

NEMOJTE NI POKUŠAVATI

× Borečovo ulje (ulje ljekovitog oštrolistca)

Usprkos svim tvrdnjama iz reklama, najmanje su dva istraživanja osoba s ekcemom ustvrdila kako te kapsule ne donose nikakve koristi.

× Antihistaminici

Antihistaminici vam neće ublažiti svrbež kože, kažu dermatolozi s Državnog sveučilišta Stony Brook iz New Yorka, koji su pregledali 16 istraživanja toga popularna lijeka. No stariji antihistaminici umirujućeg učinka, poput difenhidramina (Benadryl) mogu vam pomoći da zaspete ako vas svrbež u tome ometa.

NAŠ SAVJET

Nemojte štedjeti na debljini sloja hidratantnih krema i/ili onih sa steroidima. To bi vam se moglo osvetiti. Jedno je njemačko istraživanje 30 odraslih osoba oboljelih od ekcema pokazalo kako one koje su nanosile od liječnika preporučene količine takvih krema dožive 20 posto više olakšanja svrbeža te suhoće i krastanja kože od onih koje su ih nanosile štedljivo.

Koristite li se i hidratantnom i steroidnom kremom, najprije nanesite onu sa steroidima. Također, koliko god možete izbjegavajte se češati; češanje samo pogoršava svrbež.

TRUDNI? RAZMISLITE O PROBIOTIClMA

Znanstvenici to još nisu konačno dokazali, ali uzimanje tih»korisnih bakterija«koje se nalaze u jogurtu s aktivnim kulturama, a prodaju se i u obliku dodataka prehrani, može vašem djetetu pomoći u izbjegavanju ekcema, osobito ako se on pojavljuje u vašoj obitelji.
Te bakterije koriste imunološkom sustavu, a čini se kako utječu i na upale, tako što sprečavaju pretjerane tjelesne reakcije na alergene.

Savjetujte se sa svojim liječnikom o uzimanju probiotskih dodataka prehrani za vrijeme trudnoće, a kasnije i s pedijatrom o dodavanju probiotiskog praha svojemu mlijeku ili kupljenoj dječjoj hrani.