Navigacija

Emocije i prehrana

Veza između emocije I  obroka, kada se jede ne zato što je stvarno gladan već kako bi riješio frustracije poput straha, tjeskobe, briga, stresa, ljubomore, kada ustajete tijekom noći u hladnjak da bi jeo – čovjek se pretvara u ovisnika o hrani ili, postaje emocionalni izjelica.

Iako nije vezan uz spol, ovaj sindrom izrazito je karakterističan za žene. Jedna od podvarijanti emocionalne izjelice je i pretjerana ljubav prema čokoladi, koja je opet karakteristična za žene .Ne. to mogu biti i druge namirnice, primjerice sladoled, kruh ili čak sokovi.

Zašto emocionalni izjelica pretjeruje s hranom?

Evo osnovnih uzroka:

STRAH (nesigurnost, opći strahovi, strah od seksa, trudnoće, braka ili ispita, zabrinutost, anksioznost. .. ). Zašto se jede u avionu – zbog velikog straha od leta!

LJUTNJA (na bračnog partnera, zbog nepravde, prevare na poslu ili u braku…). Kad god ste ljuti na sebe ili nekog drugog, ili zbog neke situacije, prihvatit ćete radije hranu nego se sučeliti s izvorom ljutnje koje se treba riješiti. jedem kad se naljutim!

Emocije i prehranaNAPETOST (stres zbog nagle promjene, frustracija zbog neispunjenih obveza, razočaranje u suradnika, ljubomora na bračnog druga, gubitak posla, propast tvrtke… ). Osjećate se beznadno i ne vidite izlaz iz situacije u kojoj se nalazite jer ste uvjereni da se ništa ne može promijeniti.

STID (samooptuživanje zbog fizičkog izgleda, pogrešaka na poslu, nedoličnog ponašanja, ljubomornih scena… ). Najveći broj debelih osoba stidi se okoline, a utjehu nalazi u hrani.

Svjesni ste da jedete izvan obroka, da gurate u sebe kalorije kada uopće niste gladni, svjesni ste da to ne valja i da će biti posljedica, ali ipak to radite.

Niste nikad pokušali precizno i pošteno (prema sebi) utvrditi zašto to radite ikad. Ako napravite retrogradnu analizu, morate doći do onog trenutka ste krenuli prema hladnjaku. Što ste tada pomislili?

Kome se osvećujete i zašto? Hoće li vaša debljina pomoći nekome (vama) ili je to samo skakanje iz problema u problem. Ier, ako imam višak kilograma, moram ih skidati!

»Žene se stide što su debele, što su iskočile izvan standarda i što se ne znaju kontrolirati«, kaže prof. Barbara Fredrickson sa Sveučilišta Michigan. To će se kompenzirati kompulzivnom prehranom. Ako dođe u društvo svi će je dečki čudno gledati, a neki će okrenuti glavu. Posljedica je povlačenje u sebe i zatvaranje u kuću, a tamo je veliki hladnjak pun raznih namirnica. »Ako nisam dovoljno ‘dobra’, onda želim biti još gora!« pomislit će.

To se otprilike odigrava u mnogim glavama, a kompenzacija za takve frustracije je hrana. Kad se stvori začarani krug, sve ide samo od sebe, a čovjek mehanički obavlja radnje poput roba. Tako nastaje emocionalni izjelica! Tiho, neosjetno i može trajati godinama.