Navigacija

Emocionalni izjelica

Ima mnogo znakova koji upućuju da napetost rađa žudnju za mastima, pa se u takvim slučajevima često konzumira ne bez razloga cijela čokolada l koja sadržava više od 50% masnoća.

U stresnim situacijama obično se jede jako slatka hrana. Osoba koja obavlja stresan posao i očito takav posao ne može podnijeti, poseže za čipsom i konzumira ga u ogromnim količinama.

Strastveni ljubitelji sporta za vrijeme televizijskog prijenosa sportskih događaja u strahu da njihov tim ne izgubi, mogu pojesti punu zdjelu kukuruznih kokica.

Naravno, pritom im ne pada na pamet da mjere kalorijsku vrijednost koju su unijeli u organizam. Uoči nekog važnog poslovnog ili ljubavnog sastanka, mnogi popiju čašicu konjaka ili viskija kako bi se opustili. Mehanizam je uvijek isti – potiskivanje jakih emocija (straha).

Jedna moja dobra prijateljica u stanju je odjednom pojesti pola štruce toplog kruha ili poveliku količinu peciva. Ne može objasniti zašto to radi, ali je vidljivo da joj je potrebno. Prof. Sarah Lebowitz sa Sveučilišta Rockefeller kaže da je napetost toliko moćna da izaziva porast razine hormona kortizola u krvi i neuroprijenosnika koji potiču apetit.

Među njima ističe se neuropeptid Y koji potiče i zaustavlja potrebu za ugljikohidratima.

No postoji i drugi vid žudnje za hranom, a to je ona fizička. Naprosto, može nam nedostajati neki od vitamina, minerala ili kvalitetna bjelančevina. Kad nemaju dovoljno kalcija, mala djeca jedu – zid i zemlju!

Emocionalni izjelicaIstraživanje učestalosti pojave emocionalnih izjelica u Finskoj pokazalo je prevagu ženskog spola nad muškim, a utvrđeno je da postoji veza između višeg indeksa tjelesne mase i emocionalnih poremećaja u prehrani, osobito u razdoblju od 14. do 31. godine.

Autor knjige »Fattitudes Beat SeIf-Defeat and Win Your War with Weight«, psiholog dr. Jeffrey Wilbert, kaže: »Otvaranje prema sebi samom i iskreno otkrivanje psiholoških problema najvažnije je kod saniranja problema emocionalnog izjelice. Ako to ne možete sami, potražite pomoć.

Emocionalni izjelica dobije napadaj gladi u nelogično vrijeme ili na nelogičnome mjestu. On čak jede dok telefonira, držeći šalicu na uhu!

Ako skrenete pozornost na nastranu sklonost, dobit ćete odgovor u stilu: »Sam se brinem za sebe i za ono što jedem, za svoju ranu i za svoje tijelol«

Emocionalni izjelica uvijek je gladan i uvijek može jesti a izgled ga uopće ne zanima. Ako mu date neki dobar članak ili dobru knjigu, glatko će je odbiti jer prepoznaje pokušaj da ga promijenite! Svaka briga I pokušaj pokazivanja brige, slome se kao što se slome valovi na hridi!