Navigacija

Fitness

Koristeći utege možemo poboljšati tonus mišića, povećati samopouzdanje, pravilno se držati i smanjiti bolove u kralježnici.

Općenito dijete mogu dosta brzo dovesti do gubitka masnih naslaga, no dijeta bez vježbanja će dovesti do smanjenja mišićne mase. Vježbama s utezima stimulira se metabolizam, vraća se tonus mišićima, držimo se uspravno.

Osim što je vježbanje uz pomoć utega odličan način za poboljšanje fizičke kondicije, također i poboljšava držanje tijela i posturu, te pridonosi da se osjećamo samopouzdanije.

Prednosti vježbanja s utezima je i to što može svatko, bez obzira na prethodnu fizičku kondiciju i sposobnosti i godine. Vježbati se može početi bilo kad i rezultati su vrlo brzo vidljivi.

fitnessČesto se događa da žene izbjegavaju treniranje utezima iz straha da pretjerano ne povećaju mišićnu masu, da ne izgledaju “nabildano”. Makar mitovi o nabildanom, muškom izgledu još uvijek postoje, trebalo bi te mitove staviti na stranu i baviti se činjenicama.

Zašto vježbati s utezima?

Aerobne vježbe (npr. aerobic, vožnje biciklom, step, trčanje i sl.) i dijeta nisu dovoljni da preoblikuju tijelo. Aerobne vježbe dobre su za trošenje kalorija.

Međutim, dugoročno gledajući, u određenom trenutku dolazi do toga da se tijelo navikne na te, iste podražaje, ako se radi o istom intenzitetu ili o istim vježbama kroz duže vrijeme. Stoga je potrebno često mijenjati intenzitet i izbor vježbi. Dijeta je također loš način mršavljenja, mada ćemo prilično brzo vidjeti promjene na skali vage.

Kako nam pomaže trening s utezima?

Vježbanje s utezima može parcijalno učvrstiti vaše mišiće onog dijela tijela kojeg želite učvrstiti. Dijeta sama za sebe ne može djelovati tako da gubite masne naslage na određenim dijelovima tijela. Kombinacijom izbalansirane prehrane, aerobnih vježbi i trening sa utezima može dovesti do vidljivih, zadovoljavajućih rezultata.

Dijeta nas često iscrpljuje, što je zbog toga jer mišići ne dobivaju “gorivo” koje im je potrebno da bi normalno funkcionirali. Mišićno tkivo zahtijeva kalorije za normalno funkcioniranje; što veća mišićna masa, tim je i brži metabolizam. Aerobne vježbe kao npr. aerobic, trčanje, plivanje troše kalorije, ali ne utječu znatno na razvoj mišićne mase.

Vježbanje s utezima, s druge strane, potpomaže izgaranju kalorija na taj način što povećava mišiće, koji pak dovode do ubrzavanja metabolizma.