Navigacija

Giht dijeta

Ova dijeta namijenjena je osobama koje boluju od gihta, odnosno bolesnicima s uričnom dijatezom i s povišenim sadržajem mokraćne kiseline u krvi.

Mokračna kiselina (urat) normalni je sastojak krvi, a problemi se javljaju kada njezina količina pređe prirodnu granicu normale. Zbog tog poremećaja dolazi do odlaganja kristalića urata u zglobove i oko zglobova, što rezultira stvaranjem bolnih područja, crvenila i upala s otokom. Slično se događa i u bubrezima pri nastajanju kamenaca.

giht dijetaUzroci ove bolesti mogu biti različiti. Najčešći uzrok su nasljedne greške na razini gena koje uzrokuju stvaranje urata, ali može se javiti i zbog nepravilne prehrane.

Često se javlja zbog prekomjernog unosa masne hrane s većom zastupljenošću purina uz konzumiranje alkoholnih pića. Giht često susrećemo i kod debljih ljudi, pa se onda s tim u vezi pojavljuju i dodatne bolesti, poput povišenog krvnog tlaka, arterioskleroze i slično.

Svakodnevni jelovnik sadrži mnogo namirnica životinjskog podrijetla koje sadrže purine. Za ljude koji boluju od gihta važno je imati jednostavniji jelovnik, koji se sastoji od lako probavljivih, pasiranih jela bez puno purina iz mesa.

Alkoholna pića nisu dozvoljena, a konzumiranje prave kave i čaja mora biti umjereno. Jelovnik moraju činiti namirnice koje sadrže jako malo ili gotovo ništa purina.

Donosimo vam popis takvih namirnica:

Meso: nemasno meso, 150 g dnevno ili riba

Mliječni proizvodi: mlijeko, jogurt, kiselo mlijeko, svježi kravlji sir

Povrće: sve vrste korjenastog povrća – mrkva, cikla, repa, rotkvica, zeleno lisnato povrće..

Voće: sve vrste voća.

Ostale namirnice: biljno ulje za začin do 50 g dnevno, med ili šećer u manjoj količini do 50 g dnevno

Primjer sedmodnevnog jelovika:

Doručak

Ponedjeljak: topla limunada, svježi sir bez vrhnja, kruh

Utorak: bijela kava, kruh, jabuka

Srijeda: šipkov čaj, meko kuhano jaje, kruh

Četvrtak: mlijeko, kruh, naranča

Petak: omlet sa svježom paprikom i rajčicom, kruh, mineralna voda

Subota: sok od rajčice, svježi sir, kruh

Nedjelja: sok od mrkve, štrudla od jabuka

Ručak

Ponedjeljak: juha od mrkve ili kompot od jabuka

Utorak: kremasta porilukova juha, mlade tikvice s razmućenim jajem, snježna pjena

Srijeda: juha od griza s nasjeckanim zelenim peršinom, tjestenine s umakom od rajčice, dvostruka zelena salata

Četvrtak: jabučna juha sa snježnim žličnjacima, domaći mlinci sa sirom, glavica zelene salate i matovilec

Petak: juha od rajčice, pire krumpir s dinstanim patliđanima, zelena solata

Subota: pasirana juha iz glavice zelene salate, riža s povrćem i nemasnim sirom (više povrća i malo riže – kao đuveđ), radič na salatu, sok od naranče ili mineralna voda

Nedjelja: pasirana juha od krumpira, salatna ploča, tanka palačinka nadjevena s nastruganim jabukama ili šljivama

Večera

Ponedjeljak: griz na mlijeku, riž ili ribana kaša kuhana na mlijeku, kruške

Utorak: salata od rajčice, nemastan sir, miksana jabuka

Srijeda: kiselo mlijeko bez vrhnja, kukuruzna palenta

Četvrtak: voćna salata od naranči, jabuka, krušaka i šljiva, lagan kakao

Petak: zelena salata i cikla, sir, kruh, limunada

Subota: pečena paprika u omaku od rajčice, slani krumpir, kompot od krušaka

Nedjelja: knedle od šljiva s mliječnim šatoom, limunada ili mineralna voda.