Navigacija

Grah

Grah je sastavni dio ljudske prehrane već više od sedam tisuća godina, pružajući jeftin izvor hrane narodima cijeloga svijeta.

On sadržava više bjelančevina od ostalih biljaka, a zahvaljujući postojanju više od stotinu različitih sorti, grah je toliko raznolika namirnica koliko je i dobar za zdravlje. To je skromno zrnje prepuno hranjivim tvarima koje čuvaju naše sveukupno zdravlje.

Je li grah dobar za zdravlje srca?

DA Grahu možda nedostaje malo romantike i slave, no istraživanja pokazuju kako on štiti i od srčanog i od moždanog udara. Djeca se često šale s posljedicama jedenja graha. Neki ga prehrambeni snobovi preziru.

No, ipak, medicinski su ga znanstvenici ovjenčali velikom zdravstvenom slavom. Zajedno s graškom i lećom, grah pripada skupini namirnica koju zovemo mahunarke.

grahPrema nedavnim istraživanjima, mahunarke pune vitamina, minerala i drugih važnih prehrambenih spojeva brane nas od srčanih bolesti i smanjuju druge zdravstvene rizike.

Soja je u posljednje vrijeme privukla najviše pozornosti znanstvenika zbog svoje, iako samo umjerene, sposobnosti snižavanja razine kolesterola.

Ako baš ne volite soju, ne bojte se. Bez obzira na to koje mahunarke jedete, smanjit će vam se rizik od srčane bolesti.

Također će se smanjiti rizik od drugih bolesti uzrokovanih začepljenim arterijama, kao što je moždani udar.

Organizacija National  Institutes of Health provela je jedno veliko istrazivanje na više od 9600 muškaraca i žena.

Pokazalo se kako osobe koje četiri ili više puta tjedno jedu grah i druge mahunarke i 22 posto niži rizik od srčanih bolesti.

Najedete li se graha, možda jednostavno neće ostati mjesta za masna mesa i ostale namirnice opasne po zdravlje srca. Osim toga, grah doista posjeduje udarne količine hranjivih tvari, dokazanih suboraca protiv srčanožilnih bolesti, uključujući i sljedeće.

Vlakna

Prehrana bogata vlaknima čuva nas od srčanih bolesti. Pola šalice kuhana sadržava u prosjeku šest vlakana. Jedna su trećina tih vlakana topiva, kakva sniža kolesterol. Topiva vlakna pomažu spriječiti šećernu bolest tipa 2, a to je glavni čimbenik rizika srčanih bolesti.

Folat

Ovaj vitamin B skupine pomaže održati zdrave razine homocisteina, aminokiseline koja se nalazi u krvi, a povezana je sa srčanim bolestima. Jedno je istraživanje ustvrdilo kako zene koje troše mnogo folata (u prosjeku približno 700 mikrograma na dan) i vitamina B 6(4,6 miligrama na dan)imaju skoro 50 posto niži rizik od srčanih bolesti.

Druga istraživanja govore kako folat unesen prehranom, ili na drugi način, može pomoći u sprečavanju visokoga krvnog tlaka koji donosi veći rizik od srčanog i moždanog udara. Jedna će vam šalica kuhana crnog graha donijeti 256 mikrograma folata.

Minerali

Mahunarke su bogate mineralima, osobito kalij em. Muškarci koji unose š,3 grama kašja na dan mogu si na taj način sniziti rizik od moždanih udara za čak 38 posto. Ta je korist još veća kod osoba koje pate od visokoga krvnog tlaka.

Antioksidansi

Važno je znati da su mahunarke izvrstan izvor antioksidansa. Kad je USDA popisala 20 uobičajenih aamirnica s najvišom razinom antioksidansa, na prvo je mjesto zasjeo grah malena crvena zrna, nakon njega je ubrzo slijedio crveni bubrežasti grah i grah pinto (3. odnosno 4. mjesto). I crni je grah (18. mjesto) izvrstan izbor.

NAŠ SAVJET

Zamijenite li meso iz obroka grahom, poslužite uz njega i neko lisnato povrće, narezane crvene paprike ili rajčice, ili pak neku drugu namirnicu bogatu vitaminom C.

Tijelo ne može iz biljnih namirnica najučinkovitije apsorbirati žel ali mu u tome pomaže vitamin (Niske razine željeza u krvi
dovesti do slabokrvnosti.) Ako grah tek uvodite u svoju preh počnite s umjerenim količina pa ih postupno povećavajte.

Bakterijama vašeg probavnog sustava trebat će vremena za prilagodbu većoj količini vlakana.